Svensk klinik i Malax hoppas på avtal när Åbo köper missbrukarvård


I dag behandlar social- och hälsovårdsnämnden första steget i upphandlingen av missbrukarvård. Det brukar vara lite si och så med den svenska biten. ÅU-foto
När Åbo stad tidigare upphandlat missbrukarvården har det funnits två sätt att garantera att vården finns också på svenska.
Dels har Åbo i egenskap av tvåspråkig stad kunnat sätta språket som ett kriterium i upphandlingsdokumenten.
Dels har staden i egenskap av delägare i Kårkulla samkommun kunnat använda sig av missbrukarvården på Pixnekliniken i Malax.
Men Åbo har varit dålig på att utnyttja dessa sätt, och nu krävs en extra ansträngning för att få med Pixnekliniken som ett alternativ för missbrukarvården.
Problem i uppföljningen
Upphandlingsfrågan är aktuell i social- och hälsovårdsnämnden i kväll.
Staden har för avsikt att upphandla missbrukarvården för en treårsperiod, 2020–2022. Andra kommuner i landskapet får komma med i upphandlingen om de så vill.
Nämndmedlemmen Kjell Wennström (SFP) säger att staden brukar få med skrivelsen om svenskspråkig vård i upphandlingen.
Problemet ligger snarare i uppföljningen. De vårdproducenter som vinner upphandlingen mäktar inte alltid med den svenskspråkiga missbrukarvård som de lovat.
– Jag känner till ett fall där avbrottsvården gavs i Tammerfors på finska till en svenskspråkig. Problemet är, att har det gått så långt att man begär avbrottsvård så är man inte alltid stark nog att stå på sig i språkfrågan.
Pixnekliniken glömdes bort
Till saken hör, att utöver de vårdproducenter som vunnit upphandlingen har Åbo haft möjligheten att använda sig av Pixneklinikens tjänster.
Problemet, säger Wennström, är att socialarbetarna tidigare glömt bort att Pixnekliniken funnits som ett alternativ, som en del av Kårkullas tjänster.
Det har krävts påtryckningar av Wennström för att påminna Åbo om kliniken.
Men sedan augusti i fjol är Pixnekliniken inte längre en del av Kårkullas verksamhet.
Åbo, Pargas och Kimitoön har inga avtal
I stället drivs verksamheten med Malax som värdkommun och med samtliga tvåspråkiga österbottniska kommuner, och en rad åländska, som avtalspartner.
Kliniken har också sonderat intresset i Egentliga Finland men i dagsläget Åbo inget avtal med Pixnekliniken. Det har inte heller Kimitoöns kommun eller Pargas.
Däremot köper Åbo platser i kliniken, men behovet avgörs från fall till fall.
Avtalet går ut på att kommunerna betalar ett förskott – en euro per svenskspråkig kommuninvånare – som berättigar till att de har bäddplatser säkrade på Pixnekliniken.
I slutet av budgetåret får de kommuner som betalt för mycket tillbaka sina pengar. Kommunerna förbinder sig dock att dela på eventuella underskott som kliniken gör.
Hoppas att fler gör avtal
För avtalskommunerna kostar ett vårddygn 190 euro. Även kommuner som inte slutit ett avtal med Pixnekliniken kan använda sig av missbrukarvården men betalar då 260 euro per vårddygn.
Chefen för missbrukarvården, Camilla Berts-Orre, önskar att fler tvåspråkiga kommuner skrev ett avtal med kliniken, men någon möjlighet att delta i en anbudstävlan har kliniken inte.
– När behovet och insikten kommer ska man inte tvingas vänta många dagar på vård, och det är viktigt att man garanteras vård på det egna språket.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.