Svenska kulturfonden delar ut 23 miljoner euro – vd: Pengar har behövts mer än någonsin

”Det är härligt att se att folk planerar inför framtiden, hittar på nya saker och vill dra i gång nya projekt. Det har pandemin inte lyckats ta död på.”
Sören Lillkung, vd vid Svenska kulturfonden
Svenska kulturfonden delar ut cirka 23 miljoner euro utifrån de ansökningar som lämnades in i november.
Coronapandemin har drabbat kulturbranschen hårt, vilket gjort att Kulturfonden förra året styrde om sina medel i mån av möjlighet. Nya bidragsformer infördes – Kultur under tiden och Huset mitt i byn – riktade till frilansare, föreningar och aktörer inom utbildningen.
Sören Lillkung, vd vid Svenska kulturfonden, berättar att de i ansökningsomgången i november betonade framtiden. Han säger att projekten som erhållit bidrag andas tilltro till framtiden.
— Vi hoppades att fältet skulle tro på att situationen så småningom reder upp sig så att man kan verka normalt, säger Lillkung.
Färre ansökningar
Lillkung berättar att ansökningarna var något färre än tidigare.
— Det kan bero på att många hade kvar tidigare bidrag som de inte har kunnat använda. Speciellt inom den tredje sektorn har verksamheten legat nere på många håll, säger han.
Fördelning inom olika sektorer
Det totala bidragsbeloppet är omkring 23 miljoner euro.
Cirka 10,9 miljoner euro går till konst och kultur.
Cirka 4,8 miljoner euro går till utbildning.
Cirka 3,9 miljoner euro går till forskning och vetenskap.
Cirka 3,5 miljoner euro går till förbund, föreningar och medborgaraktiviteter.
Enligt Lillkung kunde man också se i ansökningarna att det finns en viss trötthet på utbildningsfältet. Han säger att man inte riktigt har trott på att söka bidrag för framtidsprojekt, utan satsat sina krafter på att klara sig i den rådande situationen.
— Beloppen som sökts har däremot varit större. Det visar att pengar behövs mer än någonsin, säger Lillkung.
Hård konkurrens bland proffsen
Lillkung säger att Kulturfonden varje år försöker stärka och förbättra behandlingsprocessen för att den ska vara så rättvis som möjlig. Han betonar också att det är viktigt att man inom fonderna ”vattnar på rätt sätt” så att det alltid finns en lämplig mängd förnyelse och stabilitet.
— Vi vet hur glad man blir för ett bidrag, och också hur besviken man blir då det uteblir. I år tror jag besvikelsen är ännu större, speciellt bland proffsen.
Lillkung säger att det varit hård konkurrens om arbetsstipendierna i år. Stipendiet är till för professionella konstnärer och i år beviljades 77 arbetsstipendier, då 440 ansökt.
— Nu behöver professionell verksamhet extra finansiering. Vi får se vad vi ännu kan göra för dem under det här året, säger han.
Arbetsstipendiater
Arbetsstipendierna höjdes i år från 24 000 euro till 26 000 euro per år. Sammanlagt beviljas arbetsstipendier för 2,1 miljoner euro.
Av 440 ansökningar beviljas i år 77 arbetsstipendier – 1 treårigt, 3 tvååriga och 73 ettåriga stipendier inom olika konstgrenar.
Det treåriga stipendiet tilldelas Eva-Stina Byggmästar för skönlitteratur.
De tvååriga stipendierna tilldelas Markus Kåhre för bildkonst, Matilda Södergran för skönlitteratur och Ulrika Bengts för film.
Trots allt finns det en stor aktivitet på kulturfältet, vilket gläder Lillkung.
— Det är härligt att se att folk planerar inför framtiden, hittar på nya saker och vill dra i gång nya projekt. Det har pandemin inte lyckats ta död på.
Det svenskas egenart
I regionerna Nyland, Åboland och Österbotten fördelar kulturfonden 3,5 miljoner euro av vårens sammanlagda utdelning.
— De regionala direktionerna är viktiga eftersom den regionala kunskapen finns där. Man måste se på ansökningarna ämnesmässigt, men också på var det finns momentum och energi.
3,5 miljoner euro till regionerna
Av hela den sammanlagda utdelningen på cirka 23 miljoner euro fördelar kulturfonden 3,5 miljoner euro i regionerna Nyland, Österbotten och Åboland.
Nylands svenska kulturfond fördelar drygt 1,7 miljoner euro.
Österbottens svenska kulturfond fördelar 1,1 miljoner euro.
Åbolands svenska kulturfond fördelar 0,7 miljoner euro.
Kriterierna för de sökande är desamma i alla regioner. Summan till regionerna bygger på antalet ansökningar och de ansökta beloppen. Det ska vara lika lätt eller svårt att få bidrag i de olika regionerna, säger Lillkung.
Han säger det finns många intressanta regionala projekt och att det skapas mycket nytt där.
— I regionerna finns genuiniteten och egenarten hos det svenska i Finland som är oerhört viktigt.
Lillkung nämner projektet The Findian som drivs av Vasabon och indiern Nirupam Smart som har 40 000 följare på Facebook. Smart vill skapa en webbplats om Svenskfinland för en indisk publik.
— Det här är ett fält som vi gärna vill utveckla: Skapa kultur för alla och därigenom få med alla som vill vara med och utveckla det svenska i Finland.
Sofie Fogde
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.