Förflytta dig till innehållet

Svenska närvårdarstuderandes jämlika rätt till läromedel

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi finlandssvenska närvårdarutbildare samlades för våra årliga närdagar 13–14.2.2019, denna gång på Ålands yrkesgymnasium i Mariehamn. Starkt på agendan fanns förverkligandet av de nya examensgrunderna och erfarenheterna av reformen som körde igång i januari 2018.
Vi utbildare känner stark oro för den inställning som finns när det gäller tillgång till svenskspråkigt material. De nya examensgrunderna trädde i kraft 1.8.2018 och vi fick vänta extremt länge på översättningen av dem, men fick ändå översättningen till sommaren 2018.
Närvårdarutbildningens upplägg förändrades i och med de nya examensgrunderna, examenssdelarna har förändrats. Som svar på denna förändring kom det ut moderna läromedel direkt riktade till respektive examensdel, läromedel endast på finska. Under närdagarna fick vi ta ställning till behovet av översättning gällande en av böckerna, boken för examensdel två (av fem examensdelar). Att ge en ny översättning av den ena boken skulle i tid ta 2–3 år.
Vi närvårdarutbildare anser att svenskspråkiga närvårdarstuderanden ska ha samma rätt till läromedel som sina finskspråkiga medstuderanden. Vi ser detta som en jämlikhets och rättvisefråga, som studerande oberoende av vilket nationalspråk man studerar på, bör utgångsläget vara jämlikt. Av den orsaken yrkar vi på att de nya läromedlen för samtliga examensdelar översätts till svenska, filmerna textas till svenska. Vi ser det som orimligt att det ska ta upp till tre år att översätta böckerna, våra studerande behöver böckerna redan nu.
Vi är medvetna om att arbetslivet behöver fler närvårdare och vi är måna om att våra närvårdarstuderanden ska få samma studieförutsättningar som sina finskspråkiga medstuderanden. En väg dit är tillgången till uppdaterade läromedel och nationella handböcker, också på svenska.
Johanna Lind
Utbildningsledare, Axxell
Monica Ståhlberg-Singh
Sjukvårdslärare, Yrkesinstitutet Prakticum
Maria Lund
Utbildningschef, Yrkesakademin i Österbotten
Erika Eriksson
Tf biträdande rektor, Ålands yrkesgymnasium

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit