Tackork måste föra bok över helikopterflygningar – och kolla om det behövs ytterligare tillstånd
Miljövårdsbyrån i Pargas har under sommaren fått ta emot klagomål och förfrågningar om helikopterflygningar vid Tackork gård i Nagu.
Det var framför allt flygningarna för allmänheten lördagen den 17 juli som ledde till responsen.
Snabbt svar
Miljövårdsbyrån skickade den 28 juli en begäran om förklaring till Tackork Gård & Marina som besvarades redan samma dag.
Miljövårdsbyrån ville veta hur många flygningar som gjorts i år och hur många som planeras i framtiden.
Dessutom ville Miljövårdsbyrån veta om Tackork gård kontrollerat med Transport- och kommunikationsverket ifall de behöver tillstånd för verksamheten i enlighet med luftfartslagen.
Miljövårdsbyrån konstaterade att enligt stadens miljöskyddsföreskrifter krävs ingen förhandsanmälan till miljövårdsbyrån om publikflygningar som tillfälligt (under en dag) ordnas mellan klockan 7 och 19.
Ett tiotal flygningar
Enligt förklaringen är det fråga om sporadiska helikopterflygningar som gjorts av besökande restaurang- och övernattningsgäster samt av Naturresursinstitutet (Luke).
Tackork Gård & Marina Oy har inte fört statistik över antalet flygningar, men det rör sig uppskattningsvis om tio flygningar (starter och landningar) mellan januari och juli i år, frånsett allmänhetens flygningar den 17 juli.
Tackork bedömer att antalet flygningar inte kommer att öka i framtiden.
Nämnden vill veta hur Traficom tolkar ordet ”tillfällig”
Bygg- och miljönämnden beslöt förra veckan begära in ett utlåtande av Transport- och kommunikationsverket om behovet av tillstånd för helikopterlandningsplats, eftersom ett krav på tillstånd också förutsätter att miljölov beviljas av staden för verksamheten.
Dessutom uppmanas Tackork föra bok över antalet flygningar med datum och klockslag samt anmäla om helikopterflygningar för allmänheten minst 30 dagar på förhand till Pargas stads miljövårdsbyrå.
– Det vi främst är ute efter är att företaget redovisar också för oss hur omfattande helikopterflygningsverksamheten är. Dessutom vill vi ha besked av Traficom hur de tolkar ordet ”tillfälligt”. Jag förstår båda parterna och vår uppgift är att se till att man håller sig inom de gränser som finns, säger stadens miljövårdschef Carl-Sture Österman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.