Tage Kurténs nya deckare diskuterar bokförlagens maktposition
Inspirerad av sina egna erfarenheter i litteraturvärlden har Tage A:Son Kurtén skrivit en ny deckare.
Den klassiska pusseldeckaren ”När skönheten kom till byn… – Mordet på den öppna kulturen?” behandlar relationen mellan författaren och bokförlagen.
– Jag skriver inte deckare enbart för deckarens skull. I min bok lyfter jag fram problem i vår samtid och vill väcka eftertanke hos läsaren, säger Kurtén.
Kurténs nya bok släpptes i början av augusti. Den är en fristående uppföljare till hans debutroman ”Makten och härligheten – Mordet på det gamla universitetet” som utgavs 2018.
Händelserna i den nya boken utspelar sig i Åbo, där ett nytt finlandssvenskt bokförlag grundats i akademikvarteren.
– I boken läggs konflikterna mellan författare och bokförlag på sin spets. Jag vill föra fram de problem jag bemöttes av då jag skulle publicera min första roman.
I boken skildras hur den konstnärliga friheten hamnar i konflikt med organisatoriska, moraliska och ekonomiska utmaningar.
Kurtén säger att hans bok inte ska tolkas som direkt kritik av bokförlagen. Syftet är att lyfta fram problemen och väcka tankar om nutiden.
Kände sig tillplattad av förlagsvärlden
Kurtén är professor emeritus i teologisk etik med religionsfilosofi vid Åbo Akademi. Han fick inspiration till den nya boken av de erfarenheter han hade då hans debutroman utgavs.
– Jag kände mig tillplattad av förlagsvärlden. Händelserna överraskade mig och jag var frustrerad över hur kulturvärlden fungerar.
Att få en bok publicerad av ett förlag var svårare än vad Kurtén hade tänkt sig.
– Det är marknaden som bestämmer vilka böcker som publiceras. Förlagen vill publicera böcker som de tror att läsare vill läsa, vilket kan leda till i att författare skriver målinriktat.
Kurtén understryker vikten i att författare fritt ska få välja vad de skriver om. Det mindre förlag som antagit hans mindre manuskript har visat den öppenhet han finner viktig.
Inspirerades av sin omgivning vid ÅA
Bokens händelser utspelar sig i huvudsak i Humanisticum, numera Juridicum, i akademikvarteren.
– Byggnaden har stimulerat min fantasi, säger Kurtén som under sina 50 år vid ÅA spenderat mycket tid i Humanisticum.
Han säger att han blev speciellt inspirerad av en öppning i taket, genom vilken man från första våningen kan se upp till andra våningen.
– Förr under fester kunde folk klättra över staketet och dansa kring öppningen. Det är en händelse jag ville ha med i min bok.
Är bokens karaktärer inspirerade av personer du träffat eller känner?
– Nej, boken är helt fiktiv. Jag tror dock att alla författare mer eller mindre bakar in episoder och moment från verkligheten, vilket jag också har gjort, svarar han.
Kurtén säger att det var mycket spekulationer kring vem karaktärerna i hans förra bok var inspirerade av. Nu har han varit mer noga med att det tydligt kommer fram att också den nya boken är helt fiktiv.
Tage A:Son Kurtén kommer tillsammans med kulturjournalisten och kritikern Ann-Christine Snickars diskutera boken under Konstens natt. Evenemanget ordnas den 17 augusti klockan 18 i Boktornet i Åbo.
”När skönheten kom till byn… – Mordet på den öppna kulturen?” finns att köpa i bland annat Akademiska bokhandeln, Kansallinen kirjakauppa och Booklet i Pargas.
Det var aldrig ett alternativ att jag skulle kontakta ett förlag för min bok eftersom jag hade hört om hur det fungerade = det är enbart vissa personer / författare som får en chans! Hur det väljs ut vet jag dock inte!