Taggat teatergäng tar sikte på snar premiär i Dalsbruk
– I dessa exceptionella tider finns det ett behov av kultur och ett behov av att samlas, säger teaterregissör Sofia Törnqvist.
Det utgår gänget bakom Rövarteatern från. Genast då coronarestriktionerna i landet tillät det bestämde man sig för att börja öva in pjäsen Mordet i glashyttan. Pjäsen har premiär lördagen den 27 juni och platsen är gamla tackjärnsgjuteriet i Dalsbruk, där det också i verkligheten finns ett glasblåseri.
– Ett inspirerande utrymme, tycker Törnqvist, som efter en teaterfattig vår är extra ivrig att regissera pjäsen.
56 timmar övning kvar
Tidtabellen är tajt, men eftersom samtliga involverade är beredda att fortsätta öva fyra timmar om dagen också de sista två veckorna ska det nog gå vägen.
I mitten av maj började man leta skådespelare och den första juni kunde övningarna inledas.
– Det var utmanande att samla ihop ett gäng på fem skådespelare, säger författaren Juha Ruusuvuori.
Han leder teatergruppen tillsammans med skådespelaren Törnqvist och har skrivit manuset till pjäsen. Planeringen av aktuella pjäs startade redan i november och under vintern skrev Ruusuvuori ihop storyn.
Så här beskriver Rövarteatern handlingen: Fem personer har samlats i glasbruket för att diskutera fabrikens framtid, då de plötsligt blir inlåsta. Fabrikens direktör har dött under skumma omständigheter. Vem är mördaren? Alla börjar skylla på varandra: Gamla glasmästaren, unga glasmästaren, utlänningen, polisen och cateringföretagaren.
Språkbad för publik och medverkande
Ett smakprov ur pjäsen visar att här blandar man friskt mellan svenska och finska. För publik, såväl som för skådespelare, blir det ett riktigt språkbad.
– Min första reaktion var att det här är ju svårt, då hälften är på finska, säger Petra Höglund, som även ur språksynvinkel ser det här som lärorikt.
– Dessutom försöker jag lära in ett dansspråk, avslöjar Törnqvist, som gör sitt bästa för att fiska fram allas styrkor.
Också sång kommer pjäsens grande finale att bjuda på. Jan-Peter Nyman har gjort musiken.
Gliringar om orten och om kommunalpolitiken har bakats in i handlingen, till exempel huserar här en alldeles inofficiell arbetsgrupp utan protokollföring (tankarna går osökt till Kimitoöns Balans 2020-ledningsgrupp).
En utmaning på fler sätt
Just nu filar man på att hitta rörelsescheman, på förmågan att kunna reagera med kroppen och på att fylla hela scenområdet.
– Mest utmanande är att alla är på scenen hela tiden, man syns alltså hela tiden, säger Fanny Stenström, som medverkade i sommarteatern i Västanfjärd i fjol.
– Roligast är att det här är en riktig utmaning, något för mig helt nytt, men med en proffsaspekt, säger Jarl Hohenthal, som sist stod på teaterscenen i högstadiet.
– Jag tänkte mig att vi övar några gånger och så kan vi det här, men det har visat sig att här satsar vi, säger Ilari Vanamo, som dock njuter av det. Han står nu för första gången på teaterscenen.
Samma känsla har Nikolai Aalto, även om han är en rutinerad skådespelare.
40 per föreställning
Rövarteatern ger fyra föreställningar utöver premiären. Endast 40 personer per föreställning ryms med, detta för att kunna hålla säkerhetsavstånd i publiken.
Biljetter bokar man per e-post (rovarteatern@gmail.com).
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.