Förflytta dig till innehållet

Talkoarbetare bygger nytt i Houtskär

Jan-Håkan Lindqvist närmast kameran och Stig Sandell lägger lister. Foto: Kim Lund

– Det går jäkligt bra. Det är en fin sysselsättning för oss pensionärer, och ett bra gäng att jobba med. Alla vet vad de ska göra och det känns bra att veta att man gör något nyttigt.

Det säger Stig Sandell och Jan-Håkan Lindqvist medan de spikar golvlister i det som ska bli vardagsrummet i det nya hobbyhuset vid Fridhem i Houtskär.
Sandell och Lindqvist är två av nio eldsjälar som sedan februari har samlats en gång i veckan varje torsdag för att färdigställa den nya samlingsplatsen för Fridhems och bygdens invånare.

Listsågning.

Vid dörröppningen försöker Carl-Gustaf Öhman få karmen att passa in. Efter lite trixande är han nöjd.

– Det här är ett viktigt projekt för hela bygden och en viktig social grej för oss också. Vi är ett gäng gubbar som trivs tillsammans och som kommer bra överens.

Carl-Gustaf Öhman.

Det var när den nya hälsostationen i Houtskär byggdes ut som det tidigare hobbyrummet revs. Rummet var en kär och populär samlingsplats för de boende på Fridhem och de intilliggande lägenheterna. Här träffades man 1–2 gånger i veckan för att spela bingo, baka, handarbeta och naturligtvis dricka kaffe, berättar Cecilia Rehn som leder samlingarna.

– Kaffestunden är viktigast. Men hela verksamheten är mycket viktig och träffarna är något som alla väntar på. Det är en programpunkt i vardagen som är lite annorlunda och där man träffar sådana som man kanske inte annars ser så mycket av.

Efter att hobbyrummet revs stod pensionärsbostadsföreningen inte handfallen. I stället bestämde man sig för att bygga ett nytt hobbyrum. Fast i själva verket är det ett helt hus på 72 kvadratmeter med ett väl tilltaget kök, dusch och wc och ett stort vardagsrum.

Jan-Håkan Lindqvist, Bengt Backman och Stig Sandell funderar på hur listerna ska läggas.

Föreningen ansökte och fick Leaderfinansiering för projektet och så var det bara att sätta igång.
Byggentreprenören Sorsas bygg som också byggde den nya hälsostationen göt sockeln, reste väggarna och lade taket. VVS- och el-arbetet gjordes av lokala entreprenörer från Pargas och Houtskär. Resten har gjorts på 1 200 timmar talkoarbete.

Hobbyhuset ska inte vara öppet enbart för invånarna i Fridhem eller pensionärsbostadsföreningens serviceboende. Huset är öppet också för andra föreningar som behöver en mötesplats och här ska det gå att ordna till exempel födelsedagskalas och minnesstunder.

Pensionärsbostadsföreningen har ekonomin i skick och har lyckats genomföra projektet utan lånade pengar. Förutom Leaderfinansieringen har testamentet efter Birger Rönnsjö varit till stor hjälp, säger föreningens ordförande Bengt Backman. Några kommunala pengar av Pargas stad har föreningen inte fått.

Men Backman ser ändå positivt på samarbetet med staden. Talkoarbetarnas insats kompletterar på ett bra sätt den kommunala hälso- och åldringsvården, säger Backman.

– Det här är ett bra exempel på hur tredje sektorn och staden kan samarbeta. Det behövs en sådan här samlingsplats där man kan skratta och prata. Det är både rehabiliterande och förebyggande.

Rune Melén och Rune Johansson.

Listerna är på plats och snart är också hela projektet färdigt. Hur ska gänget då fördriva sina torsdagar?

– Det finns väl nya projekt. Inte lär man bli arbetslös, säger Lindqvist.

Men innan den sex timmar långa talkodagen är slut och gubbarna går hem återstår dagens höjdpunkt.

– Den avslutande kaffestunden är väldigt viktig och den brukar ta minst en timme, säger Öhman.

Stig Sandell, Carl-Gustaf Öhman, Rune Melén, Rune Johansson, Jan-Håkan Lindqvist och Bengt Backman är några av talkoarbetarna i det nya hobbyhuset vid Fridhem. På bilden saknas Christer Friis, Lennart Brunnsberg och Karl-Johan Palmu.

På torsdag är det öppet hus i det nya hobbyhuset mellan klockan 13 och 15.

LÄS OCKSÅ: Hälsostationen kan bli Houtskärs stolthet

Glada miner i Houtskärs nya hälsostation

Här byggs Houtskärs nya hälsostation

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit