Förflytta dig till innehållet

Tallinders rökare sänkte mästarna

Henrik Tallinder avgjorde toppmötet i Hakametsähallen. Foto: Mats Lundberg


ISHOCKEYLIGAN
TPS fick både första och sista ordet i fredagens toppmöte med mästargänget Tappara i Tammerfors. Det räckte för seger med 3–2 och tre värdefulla poäng som på nytt för Åboklubben förbi yxbrösten och upp på andra plats i tabellen.
Tre namn sticker ut framom andra i ett för dagen mycket laddat bortalag. Backen Olli Juolevi låg bakom alla tre TPS-målen med det vackra väggspelet fram till 2–0 som pricken över i. Centern Ilari Filppula var delaktig i båda de inledande målen.
Inte att förglömma veteranen Henrik Tallinders mäktiga slagskott som slutligen avgjorde tillställningen.
Övriga Åbospelare som lyckades med målskyttet var Ilkka Pikkarainen och Ilkka Heikkinen, ännu en back, som redan stod för sin åttonde fullträff i höst.
TPS gjorde en urstark första period innan Tappara i ett tvåmålsunderläge tog sig tillbaka in i matchen. Joona Luoto reducerade efter slarv i egna zonen. Då Juhani Jasu halvvägs in i sista perioden kvitterade såg det kritiskt ut ett tag, men då steg Tallinder fram som matchvinnare.
Bra var också målvakten Oskari Setänen som noterades för 33 räddningar. Tre fler hade kollegan Dominik Hrachovina i Tapparaburen men han tvingades släppa en puck extra förbi sig.
Slutsekunderna blev dramatiska. Teemu Väyrynen trodde för några ögonblick att han avgjort med 4–2 i tom bur. Men domarna upptäckte att yttern använt sig av otillåtna metoder och körde i stället ut Väyrynen. Kristian Kuusela fick den sista chansen, men Setänen och TPS-försvaret höll tiden ut.
I morgon lördag spelar TPS mot SaiPa från Villmanstrand. Första tekning klockan 17 i Åbohallen.
Tappara–TPS 2–3 (0–1, 1–1, 1–1)
I:
12.25 Ilkka Pikkarainen (Ilari Filppula, Olli Juolevi) 0–1 (pp).
II: 21.02 Ilkka Heikkinen (Juolevi, Filppula) 0–2, 33.17 Joona Luoto 1–2.
III: 50.49 Juhani Jasu (Kristian Kuusela, Otso Rantakari) 2–2, 55.14 Henrik Tallinder (Tomi Kallio, Juolevi) 2–3, 59.43 Tappara timeout.
Utvisningar: Tappara 2×2 min, TPS 4×2 min.
Mål/powerplay: Tappara 0/4, TPS 1/2.
Målvakter: Dominik Hrachovina Tappara 15+11+10=36 (borta 59.18–60.00), Oskari Setänen TPS 5+12+16=33.
Skott: 56–55 (8–22, 23–17, 25–16).
Domare: Petri Lindqvist–Teemu Salminen.
Publik: 6259.
Planens lirare: Olli Juolevi, TPS.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit