Förflytta dig till innehållet

Teaterstyrelse på Åland vill ha detaljer om övergrepp

Mark Thompson/Unsplash
en teaterscen

Teater Alandicas styrelse vill veta vad de 34 kvinnor som undertecknade ett öppet brev om sexövergrepp och trakasserier har varit med om. En speciell arbetsgrupp har också tillsatts. I ett brev till kvinnorna ställer styrelsen flera frågor:

”Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp eller trakasserier under teaterproduktioner, iså fall när, var och av vem?”,”Om du själv inte har dessa erfarenheter, har du varit vittne till övergrepp? Vad? Har du informerat ledningen?”, ”Har du skrivit under det öppna brevet enbart för att stöda uppropet?”.

Brevet avslutas med att styrelsen inväntar svaren så fort som möjligt och ”svaren kommer givetvis att behandlas konfidentiellt”.

När Nya Åland ringer Teater Alandicas grundare och styrelseordförande Robert Liewendahl på tisdagen säger han att han inte tänker svara på frågor om det öppna brevet. Han hänvisar till en arbetsgrupp som styrelsen har tillsatt för att arbeta med frågan.

I den sitter viceordföranden Jonas Love Danielsson , Jessica Öhman , Mari Sjölund , och Tina Sjövall . En styrelsemedlem som vill vara anonym bekräftar för Nya Åland att styrelsen var enig om att skicka ut brevet.

Arbetsgruppen har ännu inte diskuterat hur svaren ska hanteras. Men det blir inte gruppens medlemmar eller styrelsen som ska gå igenom svaren. Det ska någon eller några utomstående sakkunniga göra.

Styrelsemedlemmen kan inte svara på frågan om hur de kvinnor som styrelsen vill att svarar på frågorna kan vara säkra på att svaren behandlas konfidentiellt. Det är något som arbetsgruppen ska ta ställning till.

Tidningen Åland rapporterade i går att föreningen tagit beslut om att anlita en expert för att tillsammans utarbeta en ny jämställdhetspolicy. Det blir Ida Eriksson som är projektledare för Ålands feministparaplys projekt UNGA – jämställd skola och fritid.

Till tidningen Åland säger Robert Liewendahl också att Ålands medlingsbyrå ska arbeta med ärendet, och att den manliga medlem som utpekats ska träffa kvinnorna som blivit utsatta.

– Vi vill få en arbetsro och att de kvinnor som har känt sig förföljda ska kunna få upprättelse och en ursäkt.

Patrik Dahlbom/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit