Testa choklad med cider eller skicka barnen på matläger när Åbo matveckor ordnas i juni
Heli Nieminen från Åbo stad nästan bubblar över när hon berättar om Åbo matveckor. Hon är ansvarig för projektet Ruokakaupunki Turku, eller Matstaden Åbo, och framför allt är hon överraskad.
– Jag är så glatt överraskad över hur många bra evenemang vi har lyckats samla under matveckorna. Här finns något för alla: för barn, för vuxna, gratisevenemang, alkoholfria evenemang.
Efter en kort paus tillägger hon.
– Och program med alkohol förstås, skrattar hon.
Matveckorna ordnas mellan den 5 och den 18 juni och idén kom ursprungligen från företagarna i Åbo, när de fick fundera på kringarrangemang runt Michelingalan som hålls i Åbo den 12 juni.
– Michelinarrangemangen är ganska strikt styrda, men vi fick tillåtelse att ordna matevenemang runt galan och på företagarnas initiativ så bildades projektet Åbo matdagar, säger Nieminen.
Samarbete gagnar alla
Största tyngden av lasset har Nieminens kollega Kaisa Koski dragit. Hon fungerar som projektchef för matdagarna och är den som har hållit kontakten med företagarna och fungerat som bollplank och sparringpartner. Koski säger att tanken är att skapa något större tillsammans.
– Det har varit mycket samarbete mellan företagarna inför matveckan och det här visar att man kan göra vad som helst om alla drar åt samma håll – vi tjänar alla på det i längden.
De deltagande företagen i matveckan kommer från hela regionen, inte bara från Åbo.
– Vi blev kontaktade av folk från Nagu till Nådendal som frågade om de fick vara med, och det fick de såklart, säger Nieminen.
Än så länge handlar det om en engånstillställning, men det finns en överhängande chans att evenemanget blir återkommande om det är lyckat.
– Det är inte helt säkert att det kommer att ordas under sommaren nästa gång, det händer så mycket annat i Åbo då. Möjligen kunde hösten vara en bättre tidpunkt, funderar Nieminen.
Tapaskulturen kommer till Åbo
Och programmet då? Ja, där finns verkligen något för alla. Barnen har bland annat möjligheten att delta i matläger, eller barnens glassdag på salutorget. Det ordnas guidade turer för matäventyrare, bland annat om Åbos mathistoria eller en genomgång av Salotraktens ciderhus. Dessutom firas den nyinstiftade nypotatisdagen den 15 juni på flera olika platser.
Två evenemang har samlat många restauranger. Den första är Turku Aperitivo, där 25 restauranger ger sig in på Medelhavets matkultur och säljer en liten matbit tillsammans med dryck under eftermiddagen och tidig kväll. Den andra är Cocktail d’Or som kombinerar mat och cocktails. Exakt hur många barer och restauranger som deltar i den senare är ännu oklart.
Urval ur programmet
- Turku Aperitivo 5.6–12.6: 25 Åborestauranger erbjuder dagligen (16–20) en fräsch dryck och ett tilltugg av antipasto-typ till ett förmånligt pris.
- Cocktail d’Or 8.6–17.6: Kända köksmästare slår ihop sig med Åbos cocktailbarer för att skapa nya cocktails – både med och utan alkohol – som ska beskriva regionen och den unika skärgården. Kunderna får sedan rösta på den bästa.
- Barnens matläger 12.6–16.6: Barnen får följa med på en matresa och själv tillaga maten de lär sig om på vägen. En åldersgrupp per dag.
- Saluhallens matveckor 5.6–18.6: Specialerbjudanden och smakprover i Saluhallen.
- Salutorgets matveckor – barnens dag, 7.6 klockan 10–13: Åbosamfundet ordnar program för barnen med bland annat schack, pingis och smakprov av glass.
- Du hittar de över 30 evenemangen under Åbos matdagar på www.turku.fi/ruokakaupunki/turun-ruokaviikot (i nuläget endast på finska).
När Koski och Nieminen får välja sina egna favoriter ur programmet har de svårt att välja.
– En sak som jag åtminstone tänker gå på är choklad och cider-tastingen som ordnas på Kakola brewing med Petris chocolate. Sedan är jag också sugen på tetillfället som ordnas på Café Qwensel, där man får lära sig om hur man talar med solfjädrar och tebjudningens historia, säger Koski.
För Nieminens del har hon främst sett till att hennes barn får ta del av programmet.
– Så fort anmälningen öppnade för barnens matläger så anmälde jag dem. För egen del kommer jag definitivt att delta i Turku Aperitivo. Det evenemanget ger alla en möjlighet att testa en ny restaurang till ett förmånligt pris, säger hon.
Du hittar hela programmet för Åbo matdagar här (i nuläget endast på finska).
Stavningen av Café Qwensel korrigerad kl. 9.21.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.