Förflytta dig till innehållet

Thairestaurangkedja vill riva kiosken vid Kvarnbron för nybygge – grannarna motsätter sig

I den gamla kiosken från 1990-talet har restaurangen ThaiMaut senast verkat. Foto: Annina Suominen


Kioskbyggnaden i Boreparken vid korsningen mellan Skolgatan och Slottsgatan kan komma att rivas för en ny, större kioskbyggnad.
I kväll ska stadsmiljönämnden behandla om den sökande, Borgåbaserade RFC Group, kan få det undantagstillstånd som krävs.
RFC Groups vd Roni Collin berättar att planen är att starta en Thairestaurang i den nya lokalen.
Collin är också vd för thairestaurangkedjan Thai Street Food Finland, som i nuläget har restauranger i Borgå, Helsingfors och Tammerfors, och också kommer att öppna i Jyväskylä under året.
– En etablering i Åbo har planerats i två års tid. Tidtabellen beror helt på när staden ger oss alla behövliga tillstånd, processen har varit väldigt trög hittills, säger Collin.
Tre husbolag i närheten motsätter sig projektet. De anser att en större byggnad skymmer sikten, orsakar oljud och inte passar in i miljön. De är också tveksamma till om verksamheten står på en hållbar ekonomisk grund.
RFC Group själva skriver i sin ansökan att det inte finns orsak till tvivel över företagets ekonomi, och att restaurangen knappast orsakar särskilt mycket buller i jämförelse med trafiken på gatorna intill.
Museicentralen och stadsbildsgruppen förordar bygget, under vissa villkor. Den nya restaurangen får bli högst 90 kvadrat stor och en våning hög. Den gamla byggnaden har en yta på 30 kvadratmeter och är byggd på 1990-talet.
Eftersom det kan finnas fornminnen på platsen måste arkeologiska utgrävningar göras innan byggstart.
Stadsbildsgruppen förutsätter att träden i parken inte fälls och att elskåpen integreras i bygget.
Om RFC Group får undantagstillstånd är det i kraft i två år. Bygglov måste sökas inom den tiden.

Dela artikeln

En kommentar: “Thairestaurangkedja vill riva kiosken vid Kvarnbron för nybygge – grannarna motsätter sig

  1. Sussi Björkman skrev

    Nog är det ju märkligt att vareviga gång något nytt planeras nånstans i staden så är grannarna (eller någon förening) emot. En stad lever och utvecklas för allas trivsel!
    Grannarnas argument är närmast skrattretande löjliga.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit