Förflytta dig till innehållet

Time out för vissa säljobjekt i Pargas

Arkiv / Kim Lund
rött frontmannahus i trä, sommarfoto

Lyckebo torg i Houtskär. ÅU-foto

Pargas stad agerar som många andra kommuner och krymper på sin fastighetsmassa. Men bland försäljningsobjekten har det funnits flera där omständigheterna är något oklara, eller där försäljningssnacket väcker oro lokalt.

Det här vill stadens nya tekniska chef Ted Bergman genast åtgärda.
Stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster har nu klubbat av en ny klassificering, försäljningsobjekten i en såkallad C-lista har fått en C+-stapel. Om huset markeras C+ betyder det time out för realiseringen tills oklarheterna har rätats ut.

– Här finns till exempel daghemmen Knattebo och Havsvind (Merituuli) i centrala Pargas. De kan ju inte säljas om vi inte har någon plan för vart alla dagisbarn ska sättas efter det. Här finns också en tomt med bastu i Granvik, det är en mycket attraktiv tomt, den ska evalueras, säger Bergman.

– Att Kommunalgården i Korpo finns på försäljningslistan har rört upp känslorna, då ska vi diskutera med Korponämnden och se vilka alternativ vi har.
– I Houtskär är Lyckebo och biblioteket med på listan, men Lyckebo ligger vid torgområdet och det har ifrågasatts hur staden kan sälja torget i Näsby. Då ska vi istället förminska bibliotekstomten en aning så att minigolfen ligger på Lyckebos och torgets tomt, vi kunde behålla den tomten och till och med kanske riva Lyckebo för att utveckla torgmiljön. Vi har nästan aldrig rivit något, men ibland kan det också vara en lösning.

I Houtskär förespråkar Bergman också att försäljningen av före detta hälsogården kunde förverkligas så att huset säljs med befintliga hyreskontrakt.
Exemplen är flera – Bergman konstaterar att det finns exempel där tomten och inte huset är det viktiga, såsom på Lillholmen i Pargas.
– Självklart säljer vi inget på Lillholmen i nuläget, vi kan fortsätta hyra ut ett hus eftersom tomten är det viktiga.

Läs också personintervjun med Pargas stads nya tekniska chef Ted Bergman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit