Förflytta dig till innehållet

Tinja och Roomeo hämtar hälsningar från Pargas

Tinja Pahlman och Roomeo Iinatti. Foto: Mikael Heinrichs


Sexhundra barn från hela Finland firar Finlands självständighet i Helsingfors nästa tisdag. Två av dem kommer från Pargas. Självständighetsfesten för Finlands barn heter den tillställning som arrangeras nästa tisdag i Ständerhuset i Helsingfors. Det är Mannerheims barnskyddsförbund MLL, Barnombudsmannen och Finland 100-organisationen vid statsrådets kansli som står för arrangemangen.
Två tioåriga barn från varje kommun i landet har bjudits in till festen och i Pargas var det lotten som avgjorde vem som fick åka.
– Vi drog ett namn bland de svenskspråkiga och ett namn bland de finskspråkiga tioåringarna, berättar Pargas stads bildningschef Ulrika Lundberg.
Statsminister Juha Sipilä hälsar på alla tioåringar som bjudits in till festen och barnombudsman Tuomas Kurttila är också självklart på plats.
Barnen fick en högtidlig och personlig inbjudan med exakta instruktioner för när de ska infinna sig på festen. Tidtabellen har anpassats så att alla 600 barn inte anländer samtidigt till Ständerhuset.
– Jag fick höra om inbjudan av mamma i bilen och tänkte väl inte så mycket om det just då, men sedan så småningom började det kännas häftigare. Nu då det är en vecka kvar så börjar det bli litet pirrigt, medger tioåriga Tinja Pahlman från Malms skola som är den ena av de inbjudna Pargasbarnen.
Den andra lotten gynnade Roomeo Iinatti, som går i Koivuhaan koulu. Han medger att han nog börjar bli aningen nervös inför besöket i Helsingfors.
– Mamma kommer med som följeslagare, men festen är endast för barnen, berättar han.
I inbjudan berättades det också en hel del mera om programmet under själva festen som räcker drygt två timmar.
– Vi ska skaka hand med statsministern och sedan kunde man dekorera Finland-pepparkakor tillsammans med Junior Masterchef-deltagarna, det bjuds på sött och salt att äta och rap-artisten Särre ska uppträda, berättar Pahlman.
Efter själva festen blir det paradtåg till salutorget, där den officiella delen av firandet av Finlands hundra år av självständighet inleds. Barnen tågar till torget där de sedan tänder sina blåvita led-lampor samtidigt.
Så följer den kanske viktigaste frågan – har du redan bestämt dig för klädseln?
– Javisst, det är mammas kompis som gjort min klänning, berättar Tinja Pahlman.
– Jag lade faktiskt ut ett upprop på facebook och en kompis råkade ha en nästan exakt sådan klänning som jag hoppades på, så vi har fixat till den så att den passar åt Tinja, berättar mamma Rebecka Pahlman.
Till sist ännu en liten tankelek, om du var statsminister för en dag, vad skulle du då göra?
– Ställa mig emot Donald Trump, lyder Tinjas svar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit