Tioåring och andra livräddningshjältar i Pargas och Mariehamn belönades av sjöbevakningen
Västra Finlands sjöbevakningssektion har belönat bland annat flera personer i Pargas och i Mariehamn för att de på förtjänstfulla sätt räddat människoliv vid sjöräddningshändelser under sommaren 2023.
Livräddarna belönas med en plakett.
”Agerade exemplariskt vid grundstötning”
Jenna Levonen får en plakett för sitt agerande vid en grundstötning i Pargas i augusti i år.
Enligt sjöbevakningen var hon tillsammans med familjen på stugan då de hörde en hård smäll. ute i mörkret.
Tillsammans med sin pappa åkte Levonen ut med båt för att se vad som hade orsakat smällen.
De hittade en båt som stött allvarligt på grund och som hade skadade personer ombord.
– Jenna tog hand om nödsituationen på ett utmärkt sätt. Nödsamtalet som hon gjorde var exemplariskt. Hon beskrev situationen detaljerat och gav de begärda uppgifterna lugnt, skriver Västra Finlands sjöbevakningssektion på Facebook.
Hon får också beröm för att hon tog ansvaret för vården av olycksoffren, gav dem första hjälpen tills räddningsmyndigheterna anlände till olycksplatsen och hon fortsatte sitt utmärkta agerande ända tills de skadade hade evakuerats från platsen.
”Räddade en människa ur vattnet”
Neo Pulkkanen, Robin Merus och Thomas Nordström belönas för sitt agerande i juli i år.
Så här beskriver sjöbevakningen situationen:
– Det var redan ganska sent en kväll i juli, när Neo 10 år hörde nödrop från havet. Han gick genast inomhus till vuxna och berättade om saken.
Merus och Nordström åkte genast ut med egen båt för att ta reda på situationen och larmade samtidigt nödcentralen.
– När de hade åkt en stund hittade de i vattnet en person, vars båt hade sjunkit. De lyckades rädda personen, som inte hade någon flytväst, och flyttade denne till sin stuga.
Efter ett tag kom också de larmade myndighetsenheterna till stugan och tog hand om den räddade.
Flera nödsamtal om samma olycka
Efteråt framkom det att innan männens nödsamtal så hade nödcentralen redan tagit emot ett samtal, där anmälaren berättat att en släkting hade ringt och sagt att båtens motor hade slocknat och båten hade börjat ta in vatten.
Man fick inte kontakt med den nödställde igen, och räddningsenheterna som hade skickats till området som hade definierats utgående från det första samtalet, kunde inte hitta någon som var i nöd.
– Utan stuggrannarnas raska och exemplariska agerande skulle den nödställde sannolikt inte ha kunnat räddas, eftersom räddningen hade fokuserats på fel område utgående från de första uppgifterna, konstaterar sjöbevakningen i sitt inlägg.
Räddning i Mariehamn i augusti
I augusti i somras hörde människor på stranden i Mariehamn nödrop från havet och det syntes också en öppen båt som drev omkring.
Jan Donner och Mosse Wallén åkte med egen båt ut från stranden att hjälpa till, och hittade en väldigt utmattad person i vattnet, och lyfte denne upp i båten.
Personen flyttades senare till sjöbevakningen, som anlänt till platsen. Mannen var väldigt nedkyld och hans medvetande redan nedsatt. Den räddade personen hade varit ensam till havs i öppen båt, fallit ner i vattnet och inte kunnat kliva tillbaka upp i båten för egen maskin.
– Personen som varit i vattnet utan flytväst kunde ha mött ett sorgligt öde, om inte Jan och Mosse hade hittat denne i sista minuten, så händelsen är också en bra påminnelse om hur viktigt det är att använda flytväst, skriver sjöbevakningen.
Alla kan behövas som hjälp
Sjöbevakningssektionen påminner också om att de här fallen är exempel på hur alla ibland kan behövas som hjälp.
– Myndigheterna är inte på plats omedelbart i nödsituationer, och därför är det kanske bra att alla någon gång stannar till och tänker efter, hur de själva skulle agera om de var den första på en olycksplats antingen till sjöss eller på land? skriver sjöbevakarna i sitt inlägg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.