Förflytta dig till innehållet

Tisdagarna är vikta för Turnföreningen

Uppvärmning. Lätta boxningsrörelser hör till uppvärmningen när Turnföreningens herrar träffas för sin traditionella tisdagsgymnastik, säger Mårten Rosenberg, föreningens ordförande, och Göran Högnäs, medlem i gymnastiksektionens styrelse. Foto: Carina Holm

I minst trettio år har Göran Högnäs haft tisdagskvällarna inprickade i sin kalender. Klockan 19 håller Åbo Turnförening sin traditionella och populära gymnastik för herrar i S:t Olofsskolans gymnastiksal.

– Vi brukar vara omkring trettio herrar i övre medelåldern. Varje tisdag.

Gymnastiken leds av fysioteraputen Janina Achrén.

Det betyder gymnastik utan hopp och alltför mycket spring.

Mårten Rosenberg är ordförande för Turnföreningen och också för gymnastiksektionen.

– Att vi har en fysioteraput som ledare betyder att hon känner alla muskler och kan anpassa rörelserna för oss. Senast jobbade vi med mage och ryggmuskler. Vi börjar med uppvärmning och slutar med tänjningar. Det brukar bli riktigt svettigt och när det blir tyst också i de mest pratsamma hörnen vet man att nivån på jompan är bra.

Mera spring och hopp blir det efter själva gymnastiken då herrarna fortsätter med fotboll med mjuk boll.

– Då kanske någon förivrar sig och det har nog hänt att det har flugit glasögon lite hit och dit, säger Rosenberg.

När det blir tyst också i de mest pratsamma hörnen vet man att nivån på jompan är bra.

Tröskeln för att gymnastisera med Turnföreningen ska vara låg.

– Det räcker med shorts, t-skjorta och joggingskor på fötterna. En vattenflaska är bra att ha med. Tröskeln är låg också för att nya ska komma in i gänget.

Mattor finns att låna från skolan.

– Någon musik har vi inte, men det behövs inte heller, säger de och minns en vikarierande ledare som en gång hade musik med sig.

– Men det var nog mest för att hon själv behövde rytmen från musiken.

Medelåldern är över 60, men också yngre herrar välkomnas med.

– Kom till S:t Olofsskolan på Klostergatan på tisdag klockan 18.45, så blir du insläppt. Det finns möjlighet att duscha efteråt i skolan.

– Man kan komma och prova. De flesta nya har blivit kvar, konstaterar Rosenberg, som har varit med i minst tio år.

Den sociala biten är viktig, det betonar både Rosenberg och Högnäs. De talar varmt om föreningens julfest som traditionellt ordnas i januari – ”årets första julfest”.

De vill också lyfta fram en av deltagarna, Guy Grönblom, 81.

– De senaste sju åren har han varit den som har varit med på tisdagsgymnastiken flest gånger per termin. Ja, en termin var han nästflitigast.

Åbo turnförening hör till landets äldsta gymnastikföreningar och fyller 135 år nästa år. Namnet Turn kommer från tyskan och betyder gymnastik. Förutom gymnastiken ordnar Turnföreningen bowling, skytte och tennis en gång i veckan. Kontaktuppgifter finns på http://turnforeningen.idrott.fi/

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit