Tjugo år efter 9/11 är världen bättre förberedd, men terrorn finns kvar – forskare: Världen är bottenlöst orättvis
En tisdag i september visar direktsänd tv då ett kapat passagerarflygplan flyger över Manhattan och in i en skyskrapa där tusentals människor precis inlett sin arbetsdag.
Ur tvillingskyskrapan intill stiger rökmoln från hålet i byggnaden, där det första planet träffade knappt tjugo minuter tidigare.
Terrordådet den 11 september 2001 kom att kallas 9/11. Sammanlagt fyra kapade flygplan kraschade och ungefär 3000 människor dog.
– Den optimism som fanns i världen under 90-talet försvann. Tanken om att alla kan samarbeta med varandra försvann, säger Henri Vogt.
Henri Vogt är professor i statsvetenskap på Åbo universitet. Enligt Vogt ledde konsekvenserna av 11 september-attackerna till att världen blev tudelad på ett nytt sätt.
– Världen var inte polariserad på samma sätt före 9/11.
Vogt säger att allianser med USA blev starkare. Samtidigt stärktes och polariserades åsikter inom länderna i och med besluten att delta eller att inte i det så kallade kriget mot terrorismen.
Finlands säkerhetspolitik stabil
Konsekvenserna av terrordåden den 11 september 2001 blev stora, eftersom också dådet var stort.
– Skalan på terrordådet var större än vi någonsin sett. Terroristerna lyckades för bra. Ingen hade kunnat tänka sig att man kunde göra någonting sådant, säger Vogt.
Säkerhetspolitiken i världen förändrades för att undvika att någonting likadant händer igen.
Enligt Vogt påverkar den pågående klimatkrisen världen på ett liknande sätt som terrorattackerna 11 september gjorde.
– Det handlar om krispolitik över lag. Terrorism och miljö är stora faktorer i förändring.
För Finlands del innebar 9/11 ändå inga stora förändringar, eftersom säkerhetspolitiken redan var stabil säger Vogt.
– Finlands säkerhetspolitik ändrade förvånansvärt lite. Man hade kunnat tänka sig att det skulle ändra mera, men krisberedskapen i Finland har alltid varit på en hög nivå. Det syns också under pandemin.
”Terroristerna är inte desperata”
Henri Vogt vill inte spekulera hur världen skulle kunna se ut idag om planen hade missat sina mål den 11 september 2001.
Enligt Vogt förändrades ändå inte grundtanken i terrorism i och med dåden, trots att västvärldens självförtroende rubbades.
– Syftet med terrorism är alltid att trotsa det politiska systemet.
Efter den 11 september 2001 har inte lika stora terrordåd utförts.
Enligt Vogt beror det dels på att beredskapen mot terrorism har förstärks, men också på hur terroristernas tankesätt har utvecklats.
– Stora fanatiker har kanske insett att terrordåden inte förändrar världen som de vill.
Samtidigt tror inte Vogt att vi någonsin slipper terrorismen. Trots att beredskapen i världen är större än tidigare, är också klyftorna och spänningarna det.
– Terroristerna är inte desperata. De är riktiga maktmänniskor.
Därför är det svårt för ett samhälle att förhindra någon att genomföra sin terroristiska tanke säger Vogt.
– Världen är bottenlöst orättvis.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.