Förflytta dig till innehållet

Tomtarna står i mörker på demolerad julstig i Hangö – ta med dig lykta med levande ljus om du vill hjälpa till!

Anki Holmgård
Den förstörda julstigen i Hangö
Förödelse. Julstigen på Parkberget fick ett abrupt slut.

En vecka fick julstigen på Parkberget i Hangö vara till barnfamiljers och andra julsinnades glädje. På söndagen meddelade Anki Holmgård, eldsjälen bakom den populära julstigen i Hangö, att julstigen förstörts på natten mellan lördagen och söndagen.

Ljusslingor och skarvsladdar hade klippts av, hantverk vandaliserats, tomtar slängts omkring, girlander rivits ned och glaslyktor krossats. Till och med dagisbarnens dekorationer hade förstörts och julgranen vid Casino hade fällts.

irlanger har rivits ned och lämnats på marken.Anki Holmgård
Girlanger har rivits ned och lämnats på marken.

Arrangörerna anmälde saken till polisen men hade i går på eftermiddagen inte hört någonting nytt.

– Vi har inte heller själva någon aning om vem som kan ha gjort detta. Det sägs att det finns gäng i Hangö som förstör. Men det vet vi inget om, säger Holmgård.

Systematisk förstörelse

Holmgård säger att vandalerna har gått till väga systematiskt.

– Det verkar ha varit planerat eftersom man hade med sig en avbitare. Det måste man ha haft för att kunna klippa av ledningarna. Antagligen har man också behövt pannlampa eller mobiltelefonens lampa för att kunna klippa sladdarna i små bitar från stigens början till slut. Det blir ju mörkt efter att man klippt av dem, säger Holmgård.

Arrangörerna har i två års tid byggt upp ett 24 volts LED-system som de skaffat i Sverige. Till det proffsiga ljussystemet har man dessutom skaffat skarvsladdar.

– Vi har nog lagt ner 2 500 euro på systemet totalt. Och därtill en massa arbete på allt det andra. Det är ledsamt att någon gör så här i och med att det är någonting som vi planerat och jobbat med länge.

Anki Holmgård på julstigen.Arkiv/Kristoffer Nöjd
Anki Holmgård på den nästan färdiga julstigen strax innan den invigdes.

Sov på saken och räddade det som räddas kunde

I söndags sade Holmgård att hon och de andra arrangörerna (Barbro Wikberg och Tapio Kekkonen) har tappat lusten att göra någonting åt saken.

– Men händelsen har engagerat massor på Facebook. Folk skriver att vi inte ska ”låta det onda vinna”. Under natten låg jag och funderade på saken. På måndagen åkte ”Babsu” (Wikberg, red. anm.) och jag till stigen och reparerade det som gick att reparera. Nu kan man åtminstone gå och titta på prydnaderna.

Många har skrivit att man borde bygga upp stigen på nytt med talkokrafter.

– Men det fungerar inte så. Däremot är det välkommet om man vill föra lyktor med levande ljus till stigen. Just nu finns där ingen annan belysning och stigen är väldigt hal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit