Toppforskare kan bli husvilla efter år 2026 – Biocitys framtid oroar personal och studenter
I skuggan av fastighetsplanen väcker framtiden för Biocity på Artillerigatan oro.
Där verkar de för akademin oerhört viktiga enheterna biovetenskaper och farmaci – med kring 280 studerande och 125 personer i personalen, bland dem ett antal internationellt belönade toppforskare.
Hyresavtalet i Biocity tar dock slut år 2026 och det är inte klart vart enheterna ska ta vägen efter det.
Problematiken försvåras av att forskarna använder avancerad apparatur som är värd miljontals euro – känslig inte minst för fysiska flyttar.
I fastighetsplanen sägs ingenting annat om Biocity än att ”utredning av alternativen pågår”.
Två alternativ
Två huvudalternativ har hittills utkristalliserats.
Ett alternativ är en flytt till fastigheterna Axelia och TY:s Fennicum i området kring Biskopsgatan-Henriksgatan. Problemet är dock både att kvadratmetrarna där inte räcker till och att Åbo universitet (TY) verkar motsätta sig denna flytt.
ÅA och TY samarbetar intensivt inom ramen för ett gemensamt biovetenskapscenter och delar bland annat på användningen av den dyrbara apparaturen.
– Vi samarbetar så intensivt med Åbo universitet att det är helt omöjligt att inte flytta tillsammans, säger Annika Meinander , ämnesklusteransvarig för cellbiologi och biokemi vid ÅA.
Det andra alternativet är att stanna kvar i Biocity – som dock ska renoveras, sannolikt först efter 2026. Renoveringen beräknas ta kring fem år.
– Hur ska vi fungera under en renovering? Det har ingen något svar på. Vi behöver laboratorierna och föreläsningssalarna. Vår apparatur måste både kunna användas hela tiden och samtidigt skyddas från skada under renoveringen, säger Meinander.
”Ledningen förstår behoven”
Ur hennes och kollegernas perspektiv är det inte långt till 2026.
Dock ger Meinander akademins ledning en eloge för stöd i frågan.
– Jag upplever att vi arbetar mot ett gemensamt mål. Ledningen förstår våra behov. Men vi är väldigt oroade över tidtabellen, säger Meinander.
FNT lyfter fram Biocity och studentperspektiv i utlåtande
Biovetenskaperna och farmacin i Biocity hör till Fakulteten för naturvetenskaper och teknik (FNT).
Fakulteten har, likt övriga fakulteter, lämnat ett utlåtande till fastighetsplanen.
I utlåtandet lyfter FNT gällande Biocity fram samma frågor som Annika Meinander ovan: oro över planerad minskning av kvadratmetrar samt frågan om tidtabellen kring planeringen av ersättande utrymmen för Biocity.
I FNT:s utlåtande konstateras att planen som helhet tagits emot relativt väl av personalen. Vad gäller fastigheter är FNT i ett bättre läge än många andra vid akademin – stora delar av fakulteten flyttade i höstas in i den splitternya fastigheten Aurum på Henriksgatan.
Ett av de ämnen som inte flyttade till Aurum påverkas dock av att det i fastighetsplanen föreslås att akademin avstår från användningen av byggnaden Agora. Där verkar ämnet informationsteknologi – och trivs bra.
Man ställer sig dock positiv till en flytt till liknande lokal – dock påpekar fakulteten i sitt utlåtande att det i fastighetsplanen inte sägs någonting konkret om informationsteknologi till exempel ska få utrymmen i det planerade nya kvarteret Stjärnan.
Studenternas behov är viktigt
FNT vill i sitt utlåtande också att det i fastighetsplanen skrivs in att man inte ska avstå från byggnaden Geologicum vid Domkyrkotorget. Där verkar numera studentföreningar.
I ett skilt avsnitt om studentperspektiv på fastighetsplanen skriver FNT att ”studenterna med god orsak är oroliga för att lokalerna för studentverksamhet fortsätter att minska”. Bland annat FNT-studenternas Kemistklubben gick miste om en egen lokal vid fakultetens flytt till Aurum.
FNT:s utlåtande – underskrivet av dekanus Patrik Henelius och chefen för fakultetsadministrationen Lotta Österholm – lyfter fram att processen kring fastighetsplanen hittills inte har skapat den bästa möjligheten till konstruktiv diskussion i och utanför akademin.
Som följande steg ser man att det är av yttersta vikt att involvera dem som verkar i de fastigheter som man planerar att avstå från.
”Förverkligande och fortsatt planering måste utgå från en diskussion om hurudan lär- och forskarmiljö vi behöver i framtiden. Utan den diskussionen är det lätt att förespråka att verksamheten ska fortsätta som förut” skriver fakulteten i sitt utlåtande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.