Förflytta dig till innehållet

Torvalds: Finland måste fatta beslut om Nato på egen hand

Nils Torvalds. SFP:s presidentkandidat säger att Finland måste ta en aktiv roll i EU:s säkerhetspolitiska framtidsdiskussion. Foto: Johan Hagström


SFP:s presidentkandidat och Tunnhamnsbon Nils Torvalds säger att stora förändringar i Finlands och Europas säkerhetspolitiska omgivning gör den gamla diskussionen i termer av ett ja eller nej till Nato förlegad.
– Ryssland kommer under det närmaste decenniet att förändras på nytt. Hur den förändringen sker är ingalunda likgiltigt för Finland eller för Europa. Förenta staternas auktoritet undergrävs för tillfället nästan systematiskt av en oberäknelig president. Den instabiliteten är förhoppningsvis ett övergående skede, men på lite längre sikt ger det en signal om att Förenta staterna har stora utmaningar i sin hemmapolitik, säger Torvalds i ett pressmeddelande.
Europa står därför inför utmaningar som kräver mera förutseende än vad som har krävts av oss under de senaste decennierna, menar han.
– En tydlig signal kommer från det svenska Centerpartiet, som på sin partistämma avskaffade bindningen kring att Sverige och Finland ”hand i hand” skulle gå in i Nato eller ”hand i hand” stanna utanför. Vi måste alltså fatta våra beslut på egen hand.
– Den säkerhetspolitiska framtid Finland nu ser framför sig innefattar beslut om hur EU:s säkerhetspolitik jämkas samman med Nato. Det innebär en aktiv roll i EU:s säkerhetspolitiska framtidsdiskussion och ett Nato-medlemskap i ett Nato, som med säkerhet kommer att se lite annorlunda ut än idag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit