Förflytta dig till innehållet

Tre anmärkningar när torgparkering i Åbo behandlas

Salutorget. Beviljas bygglov måste arbetet komma igång inom två år pch avslutas inom fem. ÅU-foto


Planerna på en parkering under Salutorget i Åbo har nu kommit så långt att byggnadsnämnden i morgon behandlar projektets bygglovsansökan.
Ansökan har lämnats in av bolaget Turun toriparkki, som hyr marken av Åbo stad och är projektets byggherre. Turun toriparkki ägs i sin tur av bolaget T-park.
T-parks vd Jari Pölönen har tidigare sagt att parkeringshallens investerare blir offentliga först när bygglov beviljats.
Byggnadsinspektionens förslag till nämnden är att bygglov beviljas, men arbetet får inte inledas innan byggnadsinspektionen fått ta del av en rad planer för projektet.
Dessutom måste projektet uppfylla nästa trettio villkor innan arbetet kan inledas.
Bland annat måste museicentralen ges tillfälle att utföra arkeologiska och byggnadshistoriska undersökningar. Projektet måste också producera en tillgänglighetsplan och en avfallsplan för det rivningsmaterial som uppstår.
Föredragningen för nämnden inkluderar tre anmärkningar, insända av den ortodoxa församlingen, bostadsaktiebolaget Pyramid och föreningen Åbo cyklister.
Församlingen vill att den ortodoxa kyrkan pålas innan byggarbetet inleds, och att pålningen inte blir församlingens ansvar.
Cyklistföreningen vill att byggarbetet beaktar att området kring torget är viktigt för cyklister och fotgängare, och bostadsaktiebolaget Pyramid anser att lovansökningen innehåller stora oklarheter.
Bostadsaktiebolaget misstänker att den nya ägaren bakom torgplanerna inte klarar av den mångmiljoninvestering som projektet innebär och att skattebetalarna får bära den ekonomiska risken.
Bolaget hänvisar också till en intervju som ÅU gjorde med den svenska professorn Erik Sturkell i mars 2013. Sturkell varnade för att parkeringshuset kan skada närliggande byggnader och bostadsaktiebolaget befarar att skadorna på den egna byggnaden kan bli i miljonklassen.
Skulle bygglov beviljas måste arbetet inledas inom tre år och avslutas inom fem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit