Tre och ett halvt år av arbete inne på målrakan – Pargas nya generalplan snart till påseende
Bygg- och miljönämnden gav i onsdags grönt ljus för en ny generalplan med en liten justering i anslutning till Kalkholmens gästhamn.
Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin och planerare Anni Räsänen hoppas att stadsstyrelsen redan den 27 september kan fatta beslutet om att den nya generalplanen för Pargas centrum läggs fram till påseende.
Då skulle man hinna få in anmärkningar från allmänheten och myndighetsutlåtanden ännu på det här årets sida.
– Vi är väldigt stolta över generalplanförslaget, det är inte många städer som ens gör upp den här typen av planer som eget arbete och feedbacken vi fått särskilt från myndighetshåll har varit positiv. Det har krävt massor av bakgrundsjobb och utredningar, konstaterar Saaristo-Levin.
Den nuvarande planen är från 1995 och delvis är föråldrad i och med det. Den gamla generalplanen kommer fortsättningsvis att gälla i randområdena i Muddais, norra delarna av Vepo samt Sysilax och Ersby.
– Vi hoppas att vi i och med den nya generalplanen kommer att kunna frigöra mera resurser till detaljplaneringen och bli smidigare och snabbare på den fronten. Generalplanen från 1995 är en i sig bra plan, men tiderna har förändrats, säger Saaristo-Levin.
Tillställning för allmänheten på gång
Utkastet samlade ett trettiotal kommentarer och fjorton utlåtanden från olika instanser.
– Vi hade utkastet till generalplan framlagt över sommaren 2020 och begärde in kommentarer som nu har tagits i beaktande då det varit ändamålsenligt. I praktiken hade vi haft beredskap att lägga generalplanen till påseende redan i sommar, men valde att vänta till hösten, säger Saaristo-Levin.
Orsakerna är egentligen tre: dels ville man inte lägga fram planen i semestertider, dels ville man låta de nya förtroendevalda sätta sig in i materialet och dels hade man förhoppningar om att på höstsidan också kunna ordna någon form av allmän presentation då coronaläget kanske lättat.
Nu känner Saaristo-Levin och Räsänen att man åtminstone uppnått två av de tre målsättningarna. Exakt hur det blir med den publika presentationen är ännu oklart – men någon sorts tillställning ska det bli under hösten.
– Nu blir det ingen video som senast med utkastet, utan något mer interaktivt, lovar Saaristo-Levin.
”Område för centrumfunktioner” är en smidigare beteckning
I ett nötskal kan man konstatera att generalplanen för centrumområdet bäddar för bostäder för cirka 2 500 invånare och att nya bostadsområden planeras i Norrbystrand, Storängen, Rödjan och Muddais.
Områdena i Norrbystrand och Muddais fanns med redan i planen från 1995, men har inte byggts ut och är därför med också i den nya planen.
I Norra centrum (i praktiken området som avgränsas av Skärgårdsvägen, Gamla Bläsnäsvägen, Famnen, Sandåkersgatan och Elmgrensvägen) planerar man för tätare bebyggelse än i nuläget.
Området mellan Axxell och Vapparvägens affärscentrum samt hotellfastigheten i söder längs Strandvägen är inritad som område för centrumfunktioner, vilket i sin tur gör det möjligt att i detaljplaneringsskedet vara smidigare än i dag.
Skolfastigheten som blir tom då det nya skolcentret är färdigt ligger inom det området, vilket ger större flexibilitet då man funderar på områdets framtida användning, eftersom man inte på kvartersnivå behöver definiera användningsområdet skilt för sig.
– I princip handlar det om att vara mer effektiv och göra saker på ett ekonomiskt sett vettigt sätt, men förstås i enlighet med god planläggningspraxis, säger Saaristo-Levin.
Ny rondell på Skärgårdsvägen?
Trafiksäkerheten är en aspekt som prioriteras högt i generalplansförslaget. Den mest synliga förändringen man planerar är att flytta Kyrkoesplanadens och Norrby strandvägs anslutningar till en rondell närmare Sundsbron.
Den nya anslutningen mot Kyrkoesplanaden skulle i praktiken gå längs nuvarande Kyrksundsgatan och på norra sidan ”bakom” Aboprint och LM-Dental och ansluta till den nuvarande vägdragningen vid vattenreningsverket.
Nätverket av gång- och cykelleder växer betydligt och nya planeras bland annat längs Skärgårdsvägen, Ålövägen, Sydmovägen och Cementvägen samt i Muddais, Storängen och Ljusudda.
– Faktum är att Pargas har mycket mer tung trafik än orter i samma storleksklass i genomsnitt har. Det måste vi ta i beaktande i planeringen, konstaterar Räsänen.
En riktgivande vägsträckning mellan nuvarande Kuuselavägen i Storängen och Muddaisvägen finns inritad, likaså riktgivande vägsträckningar i Munkvik-, Tennby- och Muddaisområdena.
– Efter att utkastet lagts fram strök vi bland annat en vägförbindelse mellan Betonggränd och det nya bostadsområdet i Norrbystrand, säger Saaristo-Levin.
Vad är en generalplan?
Generalplanen är ett strategiskt dokument som kanske mest kan liknas vid en sorts mer övergripande vägkarta över vilken riktning man vill utveckla ett område mot. Den underlättar och styr detaljplaneringen, där man gör mer exakta bestämmelser och direktiv för områdens användning.
Det är på inget vis ett definitivt dokument, eftersom flera objekt som fanns i generalplanen från 1995 aldrig förverkligades.
Inte heller en detaljplanering garanterar att något blir av, vilket till exempel den omdiskuterade Dalvägen i Rödjan som skulle ha sammankopplat Norrgårdsvägen med Sydmovägen i Finbydal, är ett exempel på.
Där finns för övrigt nu en riktgivande friluftsled inritad i det aktuella generalplansförslaget, så detaljplanen för Rödjan är i sin tur till den delen föråldrad.
Byahuset och Kimvestor-avtalet strukna
Något ”byahus” finns inte längre i planerna för Centralparkens del i Pargas, utan nu arbetar man i stället vidare med helt andra premisser.
För Kyrksundsstrandens del får man också söka sig om efter en ny samarbetspart gällande tomten för flervåningshus i trä, eftersom föravtalet från 2018 med bolaget Kimvestor har förfallit.
På Kyrksundsstrandens område är det däremot aktuellt med en ändring av detaljplanen för kvarteret norr om Solbågen, där staden nu vill ha tomter för fristående småhus i stället för småhus i bolagsform.
Man utgår helt enkelt ifrån att det är mer sannolikt att sådana tomter går åt.
– Vi fortsätter med konceptet vi börjat med och styckar området till mindre tomter, säger planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.
Detaljplan för Strandbacken till påseende
Det planerade bostadsområdet Strandbacken i Norrby kan få sammanlagt 13 tomter och en ny väg, Strandbrinken. Området planeras på östra sidan av den existerande vägen Strandbacken.
Medan beredningsmaterialet var framlagt till påseende kom det in några anmärkningar och planförslaget har till vissa delar ändrats. Planförslaget är framlagt till påseende fram till den 11 oktober.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.