Förflytta dig till innehållet

Tre parallellklasser i Sirkkala i Åbo kan innebära att elevupptagningsområden slopas

Förskola i Sirkkalakvarteret. Tre parallellklasser i Sirkkala skola skulle kräva en större förskola i området. ÅU-foto

Ska Sirkkala skola i Åbo få tre parallellklasser eller bara två?

Tre parallellklasser skulle innebära att det svenska skolväsendet justerar de ofta omdebatterade elevupptagningsområdena – alltså de som avgör elevens skola utgående från hemadressen – eller till och med slopar områdena.

Tre parallellklasser skulle också innebära att Cygnaeus skola överlåter en klass till Sirkkala skola.

Det skulle i sin tur betyda att Cygnaeus förskola får plats i skolbyggnaden och att inget nybygge behövs för förskolebarnen.

Men om Sirkkala blir treparallellig måste kvarterets förskolas och eftermiddagsverksamhets kapacitet utökas. Ett slopande av elevupptagningsområdena skulle också göra skolgången mindre förutsägbar för familjerna.

Frågan diskuteras i kväll av undervisningsnämndens svenska sektion, det här som en del av behovsutredningen för hela Sirkkala området.

Det finns risker med att Sirkkala fortsätter som en tvåparallellig skola. Bland annat elevunderlaget öka mer än vad som prognoserna visar.

Rektorerna i Åbo förespråkar trots det ett tvåparallelligt alternativet eftersom prognoserna visar att det täcker utrymmesbehovet. Periodvis kan det alternativet tillåta för treparallelliga klasser.

Den svenska bildningsdirektören Liliane Kjellman föreslår för sektionen att Sirkkala fortsätter med två parallellklasser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit