Förflytta dig till innehållet

Trivs vi bättre på jobbet i framtiden då rutinsysslor automatiserats? Inte nödvändigtvis, visar ÅA-forskning

När rutinmässiga arbetsuppgifter ersätts av smart teknologi kan det leda till att arbetet inte längre upplevs lika betydelsefullt, visar forskning från Åbo Akademi.

Enligt uppskattningar kommer 7–35 procent av arbetsuppgifterna i Finland att automatiseras de närmaste 10–20 åren.

Hittills har diskussionen främst handlat om vilka förmågor som kommer att behövas i framtidens arbetsliv. Ny forskning från Åbo Akademi introducerar ett nytt perspektiv till debatten.

– Värderingar styr många av våra val i livet, också karriär- och yrkesval och vilket slags kunnande vi värdesätter. Därför är det viktigt att öppna upp diskussionen kring huruvida framtidens arbete kommer att motsvara det vi i dag uppfattar som betydelsefullt, säger Johnny Långstedt, doktorand i religionsvetenskap och projektforskare i industriell ekonomi vid Åbo Akademi.

Långstedts studie visar på ett samband mellan olika yrkens automatiserbarhet och framträdande värderingar i yrkena.

Då strukturerat arbete automatiseras och ersätts av andra uppgifter – främst kreativa, sociala och otympliga uppgifter – då motsvarar arbetets innehåll inte nödvändigtvis längre de värderingar som varit kännetecknande för olika yrken. Det kan leda till att engagemanget och tillfredsställelsen i arbetet minskar då arbetet inte längre upplevs betydelsefullt.

– Hittills har vi främst pratat om hur trevligt det är att det rutinmässiga arbetet minskar. Men vad händer med personer som trivs med sådant arbete? Den här undersökningen är ett första steg mot en förståelse hur våra värderingar är kopplade till det arbete vi förväntas göra i framtiden, säger Långstedt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit