Förflytta dig till innehållet

Tusentals barn "gick till jobbet" – bra för båda när en vuxen tar med barnet, säger barnombudsmannen

Syftet med dagen är inte att låta barnet utföra ett egentligt arbete utan låta honom eller henne bekanta sig med en förälders eller annan närstående persons vardag. Foto: Barn med på jobbet


Vid över 800 arbetsplatser i Finland deltog man på fredagen i den nationella Barn med på jobbet-dagen.
– Det är tredje året i följd som dagen arrangeras och för varje år deltar allt fler arbetsgivare, säger barnombudsman Tuomas Kurttila till SPT.
Idén är enkel. Man tar barnet med till jobbet för en dag så att barnet ser var de vuxna håller hus en stor del av dagen.
– Vi vuxna intresserar oss ju för var våra barn tillbringar sina dagar, vi känner till deras daghem och deras skolor. Nog måste barnen också se vad vi vuxna gör dagarna i ända.
Kurttila säger att med tanke på barnets utveckling är det en stor fördel att tidigt bekanta sig med arbetslivet.
– På arbetsplatsen ser barnet konkret vilken nytta hen har av att gå i skola. Allt du lär dig i skolan tillämpar du i ditt liv som vuxen. Det motiverar till studier och ger även värdefulla lärdomar om det sociala livet, säger Kurttila.

Dagen motiverar barn till studier och ger även värdefulla lärdomar om det sociala livet, säger barnombudsmannen Tuomas Kurttila. Foto: Pressfoto/Valokuvaamo Lahtinen


Och naturligtvis kan ett besök på en arbetsplats ge inspiration till det egna framtida yrkesvalet. Men även för arbetsgivare och arbetsledare ger barnens besök på arbetsplatsen goda lärdomar.
– Dagen skapar förståelse för de anställdas vardag. Den gör att man på arbetsplatsen lär sig att bättre ta i beaktande de anställdas familjesituation, vilket har en indirekt påverkan på barnens välbefinnande, säger Kurttila.
Barn med på jobbet-dagen tillkom efter modell från USA och Storbritannien, och efter ett sammanträde Kurttila hade med riksdagsledamot Lauri Ihalainen (SDP) och arbetsminister Juha Lindström (Blå).
– När idén presenterades för Centralförbundet för Barnskydd, för fackföreningar och för Näringslivets centralorganisation EK var alla med på noterna direkt, säger Kurttila.
Responsen har varit mycket positiv från såväl barn, vuxna som företag, och allt fler olika typer av företag har anmält sitt deltagande.
Hur många barn som på fredagen tillbringade en dag på mammas, pappas eller någon annan bekant vuxen persons arbetsplats vet inte Kurttila, men han säger att det handlar om tusentals barn.
Ari Sundberg/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit