Förflytta dig till innehållet

Ukraina diskuterar strålningsberedskap med Östersjöländer – Finland har ny strategi för mätning

Ukrainas strålsäkerhetsmyndighet berättar om sin beredskap mot radiologiska hot under kriget vid en workshop i Finland på tisdagen och onsdagen.

Mötet ordnas av Strålsäkerhetscentralen och inrikesministeriet, och samlar myndigheter med ansvar för strål- och kärnsäkerhetsfrågor och representanter för flera ministerier. Idén är att diskutera beredskapen inför de hot som strålning och kärnmaterial orsakar i Östersjöområdet, uppger Strålsäkerhetscentralen.

Myndigheter och experter från Sverige, Norge, Danmark, Estland, Litauen, Lettland, Tyskland och Polen deltar också.

Ny strategi

Strålsäkerhetscentralen konstaterar att beredskapen inför eventuella farliga situationer i Östersjöområdet förutsätter ett smidigt samarbete mellan länderna och kunskap om de andra ländernas strategier och verksamhet.

Vid mötet presenteras Finlands första nationella strategi för strålningsmätning som blev klar i somras. Målet med strategin är att öka landets beredskap att hantera nödsituationer med strålrisk samt beredskapen gällande strålningsmätning, uppger centralen.

– Denna workshop är ett exempel på samarbete som siktar på en gemensam uppfattning och en smidig verksamhet, säger Pia Keski-Jaskari, direktör för Strålsäkerhetscentralens avdelning för övervakning av strålning i miljön, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit