Ukrainaexpert: Ledare i västvärlden har varit fega – vill se hårda sanktioner mot ryska oligarker
Tidigt på torsdagsmorgonen inledde Ryssland en militär offensiv mot Ukraina. Kort efter president Vladimir Putins meddelande om offensiven började rapporter om explosioner runt om i landet komma in.
Brittiska försvars- och säkerhetsexperten Glen Grant följer oroligt med läget från Åbo. Han har kommit till Åbo från Riga, där han har bott de senaste 20 åren, för att fira en väns födelsedag.
Då ÅU ringer upp på torsdagsförmiddagen har han precis blivit intervjuad för fransk TV och radio. Tidigare i veckan tog medier i Colombia kontakt för en intervju.
Grant jobbade länge inom brittiska armén och har bland annat varit försvarsattaché i Finland. Han har också jobbat som konsult för flera länders försvarsministerier, däribland Ukrainas. Under tiden 2018–2020 arbetade Grant för Ukrainian Institute for the Future som expert på försvarsreformer.
Grant konstaterar att Rysslands attack i sig inte är en överraskning eftersom läget länge har varit spänt.
– Förberedelserna har varit i gång sedan 2014 och då ryska trupper i fjol våras samlades vid Ukrainas östgräns men senare drog sig tillbaka var det fråga om generalrepetition.
Vad Grant däremot är förvånad över är hur dåligt logistiskt stöd Ryssland har försett sina soldater med. Enligt honom har soldaterna inte tillräckligt med mat, värme eller toalettanläggningar, utan är stationerade i väldigt primitiva förhållanden.
Han tror att det kommer att inverka stort på deras vilja att strida.
– Speciellt om Ukraina nu slår hårt tillbaka och de ryska styrkorna lider förluster kan det ha en avgörande effekt. De ukrainska soldaterna har länge varit mentalt förberedda på den här situationen och de kämpar för sitt lands överlevnad, vilket är annat än att kriga för pengar.
Vill se hårda sanktioner mot ryska oligarker
Trots att Ryssland på torsdagen inledde attacken från flera olika riktningar hade landet enligt Grant kunnat börja offensiven betydligt aggressivare.
– Det finns strategiska mål som de definitivt hade kunnat slå till hårdare mot, men de kanske håller tillbaka och väntar för att se hur omvärlden reagerar. Därför är det viktigt att västvärlden nu tar hårda tag mot Ryssland.
Grant säger att de ikraftvarande sanktionerna och de som nu planeras inte är nära på tillräckligt. Enligt honom borde man slå hårt där det känns mest, alltså rikta in sig på de ryska oligarkerna och begränsa deras lyxliv och tillgångar i väst.
Därtill föreslår han begränsningar till ryska flygplans tillgång till europeiska länders luftrum och flygplatser.
”Varningssignalerna har inte tagits på allvar”
Rysslands mål är att få full politisk kontroll över hela Ukraina, precis som de har i Belarus, bedömer Grant. Han konstaterar att torsdagens attack endast är början och att båda parterna kommer att lida förluster.
Grant anser att västledarna allt för länge har varit för försiktiga och fega då det kommit till Ryssland.
– Sedan 2008 har det kommit klara varningssignaler om att Putin har vissa intressen i Europa, men de har inte tagits på allvar och nu har vi ett öppet krig mitt i Europa.
Grant är också orolig för civilbefolkningen i Ukraina och tror att Ryssland i det långa loppet inte kommer att dra sig för att också attackera icke-militära mål för att få kontroll över landet.
Enligt honom finns det orsak till oro i alla forna sovjetländer och länder som gränsar till Ryssland, också i Finland.
– Det är ingen hemlighet att Putin vill återuppbygga Sovjetunionen, det har han varit tydlig med.
Vill se stöd till civilsamhället
Utöver hårdare sanktioner efterlyser Grant nu stöd för det ukrainska samhället på alla nivåer. Han har täta kopplingar till civilsamhället där, och samarbetar aktivt med olika människorätts- och försvarsorganisationer.
– Jag har jobbat aktivt med Ukrainafrågor sedan 2014 och besöker landet regelbundet. Jag har under åren sett hur civilsamhället har växt och fått mer självsäkerhet. Före 2014 ifrågasatte ingen öppet auktoriteter, men så är det inte längre.
Han konstaterar att landets ledning inte har moderniserats på samma sätt och att korruption fortsättningsvis är ett stort problem i landet. Därför är det viktigt att inte endast rikta stödet till landets ledning utan samhället på ett bredare plan.
– Dessutom bör västvärlden förse Ukraina med vapen och utrustning. I framtiden är det viktigt att Ukraina får bli en del av EU och NATO, säger Grant.
Väntar på mer information
På torsdagsförmiddagen väntar Grant på att få höra uppdateringar från sina kontakter i Kiev.
– Ryska trupper försöker omringa Charkiv i öst och det är möjligt att de försöker samma i Kiev. Men jag har inte ännu hört något därifrån.
Flera av Grants kontakter har också med egna ögon sett missiler som flugit över dem, och att man ännu på torsdagsförmiddagen inte hört mer om vad de träffat kan enligt Grant betyda att de har prickat viktiga mål.
Grant varnar också för att det cirkulerar mycket falska nyheter om situationen i landet. Han kommer att fortsätta vara tätt i kontakt med bekanta i landet för att få första hands information om hur situationen utvecklar sig.
Min oro är stor och mina tankar hjälper inte Ukraina. Sverige har inget riktigt försvar för vi har skalat ner våra möjligheter när vi flyter i mellan mjölkens land. Vi hoppas att Finland skall stå starkt vid östgränsen men har ingen hjälp att erbjuda.