Förflytta dig till innehållet

Ulf Långbacka gör sina sista konserter då adventskonserterna startar julfirandet – över 100 körsångare i leden

Adventskonserterna i helgen bjuder på både traditionella julsånger och nyskrivet material. Bilden är från konserten 2019.

I helgen är det dags för de traditionella adventskonserterna, signerat Florakören, Brahe Djäknar och Akademiska Orkestern. Det som inte är så traditionellt är att det är sista gången Ulf Långbacka leder helheten, över 30 år efter att han först tog över dirigentskapet.

Långbacka säger att han är redo att lämna över taktpinnen nu.

– Jag har själv valt att sluta nu och är bekväm med beslutet. Jag är mest tacksam över att ha fått sköta uppgiften så här länge och avskedet sker i fina tecken.

Men innan det är dags för avsked blir det musik. Årets konserter präglas, precis som tidigare, av en blandning av traditionella julsånger och nyskrivet material.

– Vi har bland annat klassikern O helga natt på repertoaren, där vi gästas av Dan Karlström som solist, och det är ju inte varje dag en så duktig sångare uppträder i Åbo, säger Långbacka.

Kriget inspirerade till nytt verk

Bland det nyskrivna finns bland annat ett nytt arrangemang av Gläd dig du Kristi brud, signerat Andrea Eklund – men också varsitt verk av Långbacka själv och Akademiska Orkesterns dirigent Sauli Huhtala. Långbackas verk präglades av Ukrainakriget.

– Jag valde Sanctus som text och märkte snabbt att musiken hade undertoner som gav stycket tillnamnet ”I krigets skugga”. Där finns en dialog mellan olika stämningar, mellan hotfullt och hoppingivande, säger han.

en man med blå kavajSvenska kulturfonden
På fredag och lördag gör Ulf Långbacka sina sista konserter med Brahe Djäknar och Florakören efter över 30 år som dirigent.

Det är en stor kör som ställer sig på ställningarna i domkyrkan på fredag och lördag. Förutsatt att alla som övat under hösten kan delta blir det över 100 korister som uppträder, plus orkestern.

Efter nyår tar Hanna Kronqvist över dirigentskapet i Florakören och Brahe Djäknar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit