Förflytta dig till innehållet

Undantagsförhållanden gäller – utegångsförbud kan bli aktuellt

Statsrådets kansli
Regeringen konstaterade på måndagen formellt att undantagsförhållanden råder och att grundlagens 23 paragraf kan aktiveras. Paragrafen ger regeringen möjlighet att begränsa medborgarnas grundläggande rättigheter i krissituationer.

Regeringen har som väntat i samråd med presidenten konstaterat att undantagsförhållanden råder i Finland. Statsminister Sanna Marin (SDP) gav det formella beskedet vid en presskonferens på måndagen.

Samtidigt meddelade Marin att regeringen överräckt en proposition till riksdagen om en lag som ska göra det möjligt att stänga alla restauranger i Finland i tre veckor från den 8 mars. Marin sade att riksdagens talman räknar med att lagen kan klubbas igenom inom fyra dagar.

Detta innebär att alla restauranger, kaféer, nattklubbar och pubar ska stängas för att minska på spridningen av coronaviruset. Endast sådana matserveringar som inte är öppna för allmänheten får fortsätta servera mat. Övriga får fortsätta med försäljning av take away-måltider.

Om det epidemiologiska läget inte förbättrats då nedstängningen är över har regeringen förberett restriktioner i restaurangernas öppettider som kan införas som fortsatt åtgärd.

Ett utegångsförbud är inte heller otänkbart, säger Marin. Hon bekräftade därmed det justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade till Yle i lördags, att ett utegångsförbud finns i planerna, om en sådan skulle behöva införas.

Arbets- och näringsminister Tuula Haatainen (SDP) sade på presskonferensen att regeringen nu i snabb ordning bereder en stödmodell för skälig ersättning till sådana företag som nedstängningsåtgärderna gäller.

Beklagar otydlig lagskrivning

Tröskeln att tillämpa beredskapslagen är hög, sade Marin på måndagen, men regeringen har ändå valt att aktivera två av lagens paragrafer. Det handlar om paragraf 106, som ger Statsrådets kansli uppgiften att samordna myndighetskommunikationen, och paragraf 107, som ger statsrådet befogenhet att avgöra meningsskiljaktigheter mellan olika förvaltningsområden.

Marin sade att den senare paragrafen inte har att göra med den tvist om tolkningen av den uppdaterade lagen om smittosamma sjukdomar som blommade upp på fredagen mellan Regionförvaltningsverket i Södra Finland och Social- och hälsovårdsministeriet.

Den tvisten handlar om huruvida privatägda gym och träningslokaler ska stängas helt och hållet eller om de ska få vara öppna för maximalt tio personer åt gången.

Marin beklagade på måndagens presskonferens den otydliga formuleringen i lagen och lovade att saken ska redas ut under dagen.

Marin avslutade presskonferensen med en vädjan till medborgarna

— Jag ber att man undviker platser och situationer där det skapas kontakter. Håll avstånd, sköt om hygienen och använd munskydd.

Ari Sundberg/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit