Förflytta dig till innehållet

Uppvärmda trappor i Ekenäs eller äventyrsbana i Karis? Invånarna i Raseborg får rösta om hur 50 000 euro ska användas

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Snötäckta trappor mellan bostadshus
Trapporna mellan Norra hamnen och Slottsberget i Ekenäs har sett sina bästa dagar. Renoverade och uppvärmda kunde de fungera även vintertid.

Medborgarbudgeten i Raseborg går nu in i en ny fas då invånaromröstningen kör i gång. Från och med måndagen den 21 november kan man rösta bland åtta olika projekt av totalt 38 inkomna förslag.

De förslag som ratades var sådana som riktades till områden som staden inte äger, som var för dyra (över 50 000 euro) att genomföra eller som redan planerats eller till och med förverkligats.

Många av de förslag som valdes till omröstningen handlar om att förbättra befintliga parker.

I villaområdet Ormnäs i Ekenäs föreslås att man förbättrar det något undangömda parkområdet mellan Cederblomsgatan och Flemingsgatan genom att belysa stigen och genom att skapa en samlingsplats utrustad med parkbänkar och -bord.

I Sköldargård i Ekenäs föreslås att man förbättrar lekparken med bland annat en ny klätterställning och redskap som både barn och vuxna har nytta och glädje av.

Pumvikens bro i Karis sommartid.Kjell Svenskberg
Många förslag handlade om Pumpviken i Karis som i dag är vacker, men inte erbjuder särskilt mycket möjligheter till aktivitet.

Flera av förslagen handlade om Pumpvikens område i Karis. Enligt det förslag som sållats fram ska man uppgradera Pumpvikens parkfunktioner så att de uppmuntrar till att använda parken. I första fasen skulle uppgraderingarna rikta sig till barn, till exempel genom att skaffa redskap för barn i alla åldrar eller att skapa en äventyrs- eller hinderbana för lite äldre barn, unga och lekglada vuxna.

För lekparken vid Gamla Åbovägen i Pojo kyrkby föreslås en något enklare förbättring med nya gungor, sandlåda, nya lekredskap och bord och stolar.

Infotavlor eller fräsiga busskurer?

Ett av förslagen handlar om att anlägga en så kallad pumptrack, en bana där unga kan trixa på cyklar. En sådan skulle sitta bra i Raseborg, som håller på att profilera sig som en cykelstad. Banan kunde till exempel ligga nära skateparken eller parkourparken i Karis.

Någon anser också att man borde skaffa informationstavlor till stadens centrala parker, kulturhistoriska byggnader, centrala ädla träd och naturområden.

Så här röstar du

  • Gå in på stadens webbplats, raseborg.fi/medborgarbudget
  • Bekanta dig med de olika förslagen.
  • Klicka dig vidare till röstningsblanketten och välj din favorit.
  • Identifiera dig med nätbankskoder, mobilcertifikat eller mobiltelefonnummer och skicka in blanketten.
  • Röstningsperioden slutar den 5 december klockan 12. Observera att du endast kan rösta på ett av förslagen, en gång.

Man kan också rösta för att förbättra trapporna mellan Norra strandgatan och Väverigatan i Norra hamnen i Ekenäs. I trapporna som leder upp till Slottsbacken, eller ner till hamnen, skulle man installera värmeslingor för att erbjuda invånarna möjlighet till motion i trappor och samtidigt möjliggöra smidig fotgängartrafik året om i Ekenäs centrum.

Bland förslagen kan man också välja att några av stadens mest synliga busskurer förnyas utifrån en designtävling för invånarna. Detta skulle samtidigt synliggöra kollektivtrafiken i staden.

”50 000 är för lite”

– Vi är jätteglada över alla de fina förslagen som vi fick in. Stort tack till alla som engagerat sig så här långt och kommit med intressanta förslag, säger stadsdirektör Petra Theman.

Invånarna har nu tid till den 5 december 2022 att rösta på sin favorit. Omröstningen sker digitalt via en blankett som hittas på stadens webbplats.

Efter årets omröstning är det nästan genast dags att förbereda sig för nästa års medborgarbudgetrunda, då tidtabellen kommer att justeras för att försäkra mer tid och resurser för bland annat lovhantering och förhandlingar.

– Vi har lärt oss mycket av den här första gången. Bland annat har vi föreslagit att anslaget höjs från 50 000 euro till 100 000 euro för att kunna garantera att det valda förslaget kan genomföras. Vi ska också beakta stadens tidtabell och resursering bättre nästa gång, därför kommer förslagsrundan redan i mars 2023 så att det vinnande förslaget kan sättas med i verksamhetsplaneringen för år 2024, säger Theman.

Det vinnande förslaget presenteras före julen till allmänheten och förverkligas under 2023.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit