Utkast till generalplan för Pargas presenteras i video — flera områden kan få mera bostäder
Pargas stad utarbetar en ny generalplan för centrumområdet. Den ska ersätta den gamla från 1995.
En av de största förändringarna är att stadskärnan blir ett område för så kallade centrumfunktioner. Området ska kunna utvecklas mera flexibelt och innehålla allt från boende till service, arbetsplatser och rekreation.
– I den nuvarande generalplanen är det väldigt detaljerat bestämt vad alla tomter får användas till. Eftersom generalplanen styr detaljplanerna har vi valt att måla med lite bredare pensel så att vi ska kunna utveckla centrum smidigare. Planläggningsarbete kritiseras överlag ofta för att vara klumpigt och tidskrävande, så det försöker vi ändra på i Pargas så att vi ska kunna utveckla centrum mera tidsenligt, säger planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.
Det här innebär inte att staden kan bestämma sig för att riva ner hus och bygga vad som helst var som helst.
– Lagstiftning ska fortfarande följas och detaljplaner göras upp.
Flytande hus söder om Snäckviken och i Norrby?
Tillväxtmålet för Pargas tätort är cirka 2 400 nya invånare fram till 2035. Områden där man ska kunna bygga mera bostäder i framtiden är Muddais, Storängen, Rödjan och Norrby.
– Generalplanen bestämmer inte specifikt hur områdena ska utvecklas, utan det bestäms senare i detaljplanen, säger Levin.
I utkastet till den nya generalplanen möjliggörs även byggande av flytande bostäder söder om Snäckviken och utanför Norrby.
– Då och då har staden kontaktats av aktörer som är intresserade av sådana möjligheter. Vi har nu plockat fram två platser där vi kan utreda om det är möjligt att bygga flytande hus i framtiden, om intresse finns.
Pargas trafikförbindelser ska också förbättras, bland annat ska korsningen mellan Skärgårdsvägen, Norrbyvägen och Kyrkoesplanaden flyttas och förses med en rondell.
Mycket material finns
Staden har gjort ett digert arbete för att kunna presentera utkastet. Bland annat har man anlitat den pensionerade stadsplanearkitekten Iina Paasikivi, som arbetat för Åbo stad, för att granska stadens olika områden.
– En generalplan ska basera sig på massvis med fakta om utveckling och trender. Vi har utrett vad vi ska värna om i staden och vad som ska styra vårt byggande, säger Levin.
Invånarna kan bekanta sig med materialet på stadens webbsida. Staden har även gjort en video där planen presenteras. Det är första gången man gör något liknande, syftet är att göra informationen mer tillgänglig.
Invånarna kan lämna in respons på planutkastet fram till den 14 augusti. I höst fortsätter planeringen, och generalplanen kan, efter politikernas godkännande, tas i bruk tidigast 2021.
Här kan du se videon som berättar om utkastet till generalplanen.
Finns mycket bakgrundsmaterial om vår stad, jättekul att läsa!