Förflytta dig till innehållet

Utredning klargör möjlighet att vara skriven i två kommuner

Många vill skriva sig i sin sommarstugekommun, men byråkrati och en stel lagstiftning sätter käppar i hjulen för planerna. ÅU-foto


Åbo Underrättelser har i flera repriser skrivit om de svårigheter som folk som vill skriva sig i till exempel den kommun som man har sin fritidsstuga har råkat ut för.
Proceduren har varit byråkratisk och svår och kutymen har varierat i landets olika magistrater.
Nu har en arbetsgrupp för första gången granskat de olika aspekterna på för- nackdelarna med så kallat dubbelt kommunskap.
Som en följd av arbete och fritid vill många finländare använda sig av den kommunala servicen också i en annan kommun än den man är mantalsskriven i.
I utredningen har man bland annat sett på de faktorer som har lett till att behovet av det dubbla kommunskapet har ökat och hur förvaltningen ska hantera ärendet i fall lagstiftningen skulle ändras. I dag är det inte möjligt att vara skriven i flera kommuner samtidigt.
Rapporten klarlägger också vilken roll det dubbla kommunskapet har på beskattningen och på statsandelarna.
Utredningen är unik ur ett nordiskt perspektiv. I Island och Danmark har dubbelt kommunskap diskuterats, men ingenstans i Norden är det nöjligt med dubbelt kommunskap.
Utredningen överlämnas till kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) på tisdag. Den efterföljande presskonferensen kan följas på Statsrådets webbplats www.vn fi/verkkolahetykset
I arbetsgruppen ingår regeringsråd Auli Valli-Lintu, södra Savolax landskapsdirektör Pentti Mäkinen, forskare Siv Sandberg vid Åbo Akademi, universitetslektor Pekka Nykänen vid Tammerfors Universitet och Torsti Hyyryläinen vid Helsingfors Universitet.
LÄS OCKSÅ: Magistratens nya linje öppnar för inflyttning
Magistraten bör ändra sin linje
  Ledare: Bostadslös i stugan
  Folk som skriver sig på stugan blir bostadslösa

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit