Förflytta dig till innehållet

Utredning: Stäng Sunnanbergs skola – eleverna flyttas till Malms eller Skräbböle skola

Alexandra Granberg
pojke framför ett rött skolhus
Sunnanbergs skola på Ålön i Pargas dras in, enligt ny skolnätsutredning.
Den nya skolnätsutredningen i Pargas ser på skolornas framtid både på 2–5 års sikt och på läget om tio år. I bakgrunden finns stadens ekonomiska balanseringsprogram och ett kraftigt sjunkande…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

5 kommentarer: “Utredning: Stäng Sunnanbergs skola – eleverna flyttas till Malms eller Skräbböle skola

 1. Göran Ek skrev

  Inte smart att lägga ner mindre skolor, för inte sparar man något på det och förflyttar kostnaderna på bl.a skolskjutsar.
  Höjer man skatter så är färre villiga att flytta till orten och mer lockande att flytta bort, brist på grundservice som är nära och t.ex långa skolresor så är en bra orsak att flytta bort eller inte flytta till orten.
  Finns säkert onödiga ”pappersvändare” att spara på som kostar lika mycket som att upprätthålla byskolor.

 2. Nina Söderlund skrev

  Håller helt med Erica. Den förra kampen om åk 7-9 i Nagu var fruktansvärt upprivande och ledde till osäkerhet och oro utan like. Men också till en gemenskap och framåtanda i Nagu av sällan skådat slag. Att ens sätta ut ett dylikt datum flera år framåt leder enbart till samma oro igen, något som bara är till skada för hela lokalsamhället, men också för hela staden. Skärgården behöver sina skolor! Dessutom är det också bra för Pargasområdet att ha ens en byskola kvar, att locka inflyttare till. Små skolor är utrotningshotade i Finland, de få som är kvar borde bevaras så länge det finns elever. Vid årsskiftet blir en undersökning klar som utreder hur skolstängningar påverkat landet i 20 år. Långa skolresor, långa skoldagar, större grupper, mera stress. Och vart tog inbesparingen vägen? Också positiva effekter finns förstås, men dags att äntligen få tala om det som inte är bra med att närskolor försvinner.

 3. Erica Helin skrev

  Det tar åtminstone 10 år innan årskullarna blir lite mindre igen i Nagu. Så helt onödigt att åter igen komma dragande med någon högstadiestängning som på sin höjd sparar några tusenlappar i redan pengar men som kostar mer i förlorad inflyttning och i sämre välmående bland ungdomarna. Sätter man pengar och resurser på dylika utredningar kunde man ju kanske kräva att innovationsnivån skulle vara lite högre och inte komma dragandes med gammal skåpmat som redan manglats i flera omgångar.
  Corona har ju verkligen visat att även utbildningsväsendet kan jobba på mer än ett sätt.

 4. Kenneth Wilen skrev

  Höjer ni skatten blir det Massflykt det finns annat att spara på bort med onödiga pappers vändare även stads herrarnas och damernas löner kan ni se över

 5. Jan-Erik Karlsson skrev

  hej
  hur mycket behövs skatteöret höjas i Pargas för att få ihop 300 000€ ?Betalar det gärna.Sluta att sätta pengar på dylika utredningar,bya skolor är det viktigaste som finns,för att hålla skärgårdsstaden levande o attraktiv för inflyttning.De va väl ungefär samma summa de blev i Arkea Gate till sådana avtal har vi nog pengar till?Hoppas de strax invalda förtroende valda värnar om periferi o skärgård.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit