Förflytta dig till innehållet

Utställning behandlar minnen och vår relation till platser

 

Distortion III av Nayab Ikram.

Utställningen Mapping Memory öppnar på Fotocentrum Peri den 11 augusti och pågår fram till den 3 september.

I utställningen Mapping Memory undersöker konstnärerna Nayab Noor Ikram och Johan F. Karlsson minnen och vår relation till platser. Verken visas i form av installationer, video och fotografi, kombinerat med pixelsortering och karttjänster. I verken gestaltas den abstrakta bildens konstruktion i ett organiserat mönster.

Karlsson utforskar hur vi kollektivt orienterar oss kring bilder i dagens visuella kultur. I sitt konstnärliga arbete undersöker han övergången mellan kropp och närvaro runt bilden, och hur denna transformation påverkar vår uppfattning av plats. Via fotografi, video och installation skapar Karlsson olika mötespunkter mellan det virtuella utrymmet och det faktiska rummet.

Karlsson (född 1984) bor i Malmö och Helsingfors. Han har tidigare ställt ut i Sverige, Schweiz och på ett flertal utställningsplatser i Finland. För närvarande studerar han på Magisterprogrammet i fotografikonst på Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i Helsingfors.

Nayab Noor Ikram arbetar med koncept som berör kulturidentitet och identitetsformationer. Hon närmar sig identitetens olika aspekter genom fotografi, video och installation. Ikrams forskning och interaktiva konst i det offentliga rummet strävar till att skapa en dialog mellan individ och objekt. Kommunikationen som uppstår är kopplad till både personliga och kollektiva minnen, uttryckta via abstrakta texter, bild och ljud. Den abstrakta gestaltningen är Ikrams sätt att utmana vårt sätt att kommunicera.

Ikram (född 1992) är fotograf och visuell konstnär från Åland med rötter i Pakistan. För närvarande bor hon i Åbo. Ikram har utexaminerats till medianom med inriktningen fotografi från Yrkeshögskolan Novia, i Jakobstad år 2015. År 2017 erhöll hon ett ettårigt lärlingsstipendium från Svenska Kulturfonden samt grundade journalen PPLATS.

Söndagen den 3 september klockan 15-17 ordnar konstnärerna Glitchkonst drop-in skaparverkstad i Fotocentrum Peri. Under workshopen demonstrerar de hur man kan förvränga digitala bilder och ge dom ett helt nytt uttryck. Deltagarna får lära sig vilka program man kan använda till att skapa ett digitalt självporträtt.

Catedral de Sal av Johan F. Karlsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit