Förflytta dig till innehållet

Vaccination av pojkar ger också flickor extra skydd

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Från och med denna höst kommer pojkar också att erbjudas vaccination mot papillomvirus (HPV). THL gick även ut förra veckan med mer information om detta.

Papillomvirus orsakar en del cancerformer i anus, penis samt huvud och nacke. HPV-vaccination har tidigare endast getts till flickor där HPV-vaccinet förebygger förstadier av livmoderhalscancer, vaginalcancer samt vulvacancer och på så sätt även dessa cancerformer.

När både flickor och pojkar vaccineras kan viruscykeln avbrytas mer effektivt.

I Finland insjuknar cirka 1 900 kvinnor i gynekologisk cancer varje år. Cirka 160 insjuknar i livmoderhalscancer och 144 i vaginal- och vulvacancer (Cancerregistret 2018). Nästan alla livmoderhalscancer har en underliggande HPV-infektion.

HPV-vaccinationer för flickor i Finland började 2013. Effektiva cancerbehandlingar gör det möjligt för många kvinnor med livmoderhalscancer att tillfriskna eller få flera år till i livet. Men operationer, cytostatika och strålbehandlingar orsakar biverkningar, varav några kan vara långvariga eller permanenta och påverka patientens fysiska och mentala välbefinnande – och viktigast av allt, inverkar på livskvaliteten.

Gynekologiska canceroperationer kan vara mycket omfattande. Man kan operera bort livmodern, äggstockarna och många lymfkörtlar. Efter dessa operationer upplever många kvinnor kroniska smärtor samt tarm- och urinproblem.

Cancerbehandlingar kan påverka kvinnans sexualitet. Även unga kvinnor kan drabbas av hormonella förändringar och klimakteriebesvär. Många som insjuknat i gynekologisk cancer kan inte få biologiska barn. När en ung kvinna får gynekologisk cancer måste kvinnan ofta fatta stora beslut som påverkar framtiden på många sätt.

HPV-vaccinet som ges till pojkar har potential att ytterligare minska förekomsten av ovannämnda cancerformer hos kvinnor, och därmed också lindra mänskligt lidande. Idag vaccineras cirka 70 procent av de finländska flickorna med HPV-vaccinet. Vaccinationstäckningen är högre på en del ställen i landet och lägre i andra. Genom att vaccinera både flickor och pojkar kunde nästan 300 fall av cancer förebyggas i Finland varje år. Av dessa är cirka 200 cancerfall hos kvinnor och mer än 90 cancerfall hos män. Detta uppnås om 70 procent av flickorna och pojkarna tar vaccinet. (Källa: THL)

Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf är glada att det i Finland finns möjlighet att vaccinera inte bara flickor utan även pojkar och vi hoppas att fler och fler ungdomar tar HPV-vaccinet som erbjuds gratis och finns med i det nationella vaccinationsprogrammet. Vi vädjar också till föräldrarna: stöd era barn att ta vaccinet så att de kan skyddas mot många otäcka cancerformer.

Eva-Maria Strömsholm

Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf:s styrelse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit