Våga medge — att jobba ensam kan vara bättre än att jobba tillsammans
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
En av pandemins särskilt skyddade hemligheter är den glädje isoleringen i hemmen bringar. Så inledde Annamari Sipilä nyligen en kolumn i Helsingin Sanomat. Att inte behöva vara social. Att med gott samvete få umgås bara i en liten krets.
Och den som jobbar på distans: Att få utföra sitt arbete ostört, bli klar inom utsatt arbetstid och ha energi över för en löprunda efter jobbet.
Det känns som en så stor lyx att det kan vara bäst att tala ganska tyst om den. Pandemins allvar gör förstås också att det känns fel att medge att något alls nu kan kännas bra.
Men faktum är att alla vi som helst skulle dra på oss en skogshuggares hörselskydd för att få något gjort på jobbet, inte på länge har mått så här bra och varit så här produktiva som under de senaste 5-6 veckorna på distans.
Arbetslivet är utformat på de extrovertas villkor och till de villkoren hör att man ska vara tillgänglig och social. Gilla teamarbete, möten, gemensamma kaffepauser och öppna kontorslandskap.
Men det som för den extroverta är en energispruta är för den introverta en energibov.
Introverta laddar sina batterier genom att vara för sig själva och hoppas innerst inne att ingen annan är hungrig redan klockan elva – och det har ingenting att göra med det potentiella lunchsällskapet.
En undersökning som Yle nyligen lät Taloustutkimus utföra visade att ungefär hälften av de över en miljon finländare som just nu jobbar på distans, vill fortsätta jobba på distans också efter att viruskrisen inte längre förutsätter det.
Om så många känner att de jobbar bättre hemma än på kontoret, berättar inte det då något om behovet att se över våra arbetssätt och arbetsmiljöer?
Vi är olika. Så enkelt är det. Kan och vill nå samma mål, men måste få ta olika vägar för att nå fram.
Om inte annat så får man hoppas att det i framtiden, en dag när pandemins skugga skingras, finns större förståelse för det här.
Tekniken finns, det ser vi. Men finns det förtroende, finns det gemenskap och finns det ledare som står pall för förändringen?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.