Förflytta dig till innehållet

Våga välja färgglatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är november och kikar jag ut genom fönstret kan jag göra en snabb statistisk bedömning att cirka 80 procent av alla jag ser går runt i en svart jacka.

I våras skrev jag en krönika om hur man kunde använda kläder som verktyg för att pigga upp humöret. I denna krönika vill jag spinna vidare på temat, men denna gång fokusera färger och på varför så många av oss väljer svart.

Jag tror vi är många som har varit med om att öppna garderoben och knappt kunna urskilja det ena svarta plagget från det andra. Det är som att stirra ner i ett svart hål, och man känner hur inspirationen sakta falnar.

Men varför håller vi fast vid denna mörka färg? Nedan är några vanliga påståenden jag brukar få höra om färgen svart:

”Den är lätt att matcha med andra färger”.
Det stämmer, och svart är en praktisk färg om man tycker det är svårt att veta vilka färger som passar ihop. Vi köper en svart jacka för att den ska vara enkel att matcha med andra färger.

Sedan köper vi svarta byxor för att den ska vara enkel att matcha med annat, och så resonerar vi likadant med koftor och blusar. Blir det inte lite väl dyster? När det sedan kommer till att matcha med dendär andra färgen så har vi inte så mycket att välja mellan.

”Man ser smal ut i svart.”
Det är sant att man ser några procent slankare ut i mörka färger, de har en förmåga att dölja skavanker då de inte reflekterar ljus. Svart blir därför en trygg färg att dölja sina komplex bakom.

Men tänk om vi skulle skifta fokus och inte alltid sträva efter att se smal ut, och istället fokusera på vad som får oss att se vi ser pigga ut, vad vi blir glada av och vad som ger oss energi?

Om vi istället väljer att fokusera på att se glad och pigg ut öppnar sig en hel värld av möjligheter.

Tänk om vi kunde använda vår kropp som ett verktyg att bära upp så mycket färg vi bara kan med? För under det mörka vinterhalvåret som vi just nu befinner oss i är det sista vi behöver mer svart.

Färg piggar upp. Jag märker det på mig själv, och jag ser det på andra. Det är dessutom vetenskapligt bevisat att färg kan påverka vårt psyke. När vi ser på vissa färger så triggar det neurologiska responser i vår hjärna, som gör att hypotalamus frigör hormoner.

När vi tittar på till exempel varma och starka färger som rosa och rött frigörs må bra-hormonet dopamin som kan höja vårt humör och hjälpa oss att fokusera. Vi kan alltså använda oss av färg för att påverka vårt eget och andras humör!

Jag har tappat räkningen på antalet gånger jag har fått höra hur en person som alltid valt svart men äntligen vågat testa färg fått så mycket positiva kommentarer och bemötanden när den valt att ha på sig något färgstarkt.

Vad som är hönan eller ägget är svårt att veta – utstrålar hon mer glädje och energi i färg, eller blir hon gladare och mer energisk i sitt bemötande mot andra? Kanske båda?

Jag menar inte att du ska göra dej av med alla dina svarta plagg, det kan som sagt vara en mycket praktisk färg. Men jag vill uppmana dig till att våga prova att använda någon färg varje dag.

Det kan kännas obekvämt i början, men vänta bara tills du alla härliga må-bra hormoner frigörs så ska du se att obehaget släpper… Börja gärna redan idag, november är för mörk och grå för att bära svart!

Dela artikeln

En kommentar: “Våga välja färgglatt

  1. Lisbeth Hagström skrev

    Visst är det så, men är ändå så himla feg av mej.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit