Våld är inte ovanligt på Åbos vårdhem – personalbrist ökar riskerna
Tisdagens våldsdåd på Åbo stads äldreboende Kurjenmäkikoti 2 då en klient dog och en annan skadades var ett undantagsfall och något lika allvarligt har aldrig tidigare hänt på något av stadens boende.
Däremot händer det allt för ofta att vårdarna utsätts för lindrigare våld av olika slag, säger hälsovårdsfacket Tehys förtroendeman i Åbo, Jutta Ekman.
– Personer med långtgången minnessjukdom kan bete sig oberäkneligt: klösa, riva, spotta och vrida om händer och armar på vårdarna.
Varje incident ska anmälas till arbetarskyddet och cheferna. På så sätt får ledningen information om hur ofta personalen utsätts för våld eller osakligt bemötande och det är lättare att vidta preventiva åtgärder.
Men anmälningarna blir ofta ogjorda. Dels kanske man tycker att det inte är så allvarligt, och dels för att man inte har tid.
Vårdarna gör mycket ”extra” jobb
– Vårdarna gör mycket sådant arbete som inte hör till dem. De tvättar, lagar kvälls- och morgonmål och hinner inte sätta sig in i de enskilda patienternas personligheter och behov. Arbetet är tungt, vårdarbristen konstant och bemanningen minimal.
– Det finns inte heller tid eller möjligheter att utbilda personalen i att sköta våldsbenägna patienter.
Ett annat problem är att det inte finns skilda avdelningar för patienter med beteendestörningar.
– I stället placeras de i samma rum som andra invånare på boendena och då ökar riskerna för att situationen tillspetsas och det händer något, säger Ekman.
Den person som misstänks för våldsdåden var klient vid Kurjenmäkikoti men har förts bort från hemmet.
Polisen har inlett en förundersökning av fallet där brottsrubriceringarna är grovt dödsvållande och grov misshandel.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.