Välfärdsdirektören: Varha ska förnya sig och inte bara spara
Hur ska Varha, Egentliga Finlands välfärdsområde kunna spara de enorma summor som krävs både nästa år och de kommande åren?
Nästa år måste välfärdsområdet spara mer än 56 miljoner euro. Under åren 2025–26 måste Varha hitta sparåtgärder för sammanlagt 270 miljoner euro.
Inte bara spara
Välfärdsdirektören Tarmo Martikainen påminner om att det inte bara handlar om att spara pengar.
– Vi genomför samtidigt en reform, där vi går från tung vårdservice till mer digitala och mobila former av service. Samtidigt som vi sparar förnyar vi också verksamheten. Det är det som är hela grejen.
Han håller med om att det handlar om mycket stora summor pengar som ska sparas bort. Mer pengar utlovas inte heller från statligt håll.
– I alla de förhandlingar som jag har deltagit i har budskapet från staten varit det samma, det vill säga att vi måste klara oss med vad vi har.
Tidtabellen är en stor utmaning
Den största utmaningen enligt honom är tidtabellen.
– Vi har väldigt kort tid på oss att genomföra sparåtgärderna. Staten är inte villig att ge välfärdsområdena någon tilläggstid, säger Martikainen.
Välfärdsområdet Varha har delat in sparåtgärderna i olika kategorier.
– En stor och viktig kategori är olika former av boende, där vi både inom äldreomsorgen och inom missbruksvården, liksom inom familjevården måste övergå från de tyngsta serviceformerna till lättare. Det arbetet ska utgå från invånarnas behov.
Mer gemenskapsboenden
Ett exempel på en sådan lättare serviceform, som man hoppas kunna ta i bruk mer inom Varha är så kallat gemenskapsboende.
I ett gemenskapsboende bor invånarna på hyra och bostäderna är anpassade, så att också den som har svårt att röra sig klarar sig.
I ett gemenskapsboende främjas det sociala umgänget och de boende kan få service enligt individuella behov, men inte mer service än så.
I nuläget har Varha cirka 20 gemenskapsboendeenheter. De har tidigare varit vanliga servicebostäder eller stödbostäder. Dessutom erbjuder Varha gemenskapsboende med servicesedel.
Egentliga Finland har en tradition av tung service
Tarmo Martikainen säger att det i Egentliga Finland av tradition finns mer tyngre boendeformer, som institutionsboenden med mera stöd och service, än inom andra välfärdsområden.
– Det innebär att vi kan göra strukturella förändringar, som andra redan har gjort. Det hjälper oss när sparkraven är tuffa.
Varha ska också spara genom att effektivera verksamheten.
– Om man lyckas jobba säg en procent mer effektivt med samma gäng som i dag så har det stor betydelse, säger Tarmo Martikainen.
Också inköpsförfarandet och fastighetsbeståndet ska ses över inom hela det stora välfärdsområdet. Servicen ska fokusera på det som lagen kräver.
– Utmaningen i allt det här är att se till att vårdköerna inte blir för långa och att de som behöver service får den samtidigt som vi håller kostnaderna nere.
Bättre än för andra
Han säger samtidigt att Varha befinner sig i en bättre situation än en del andra välfärdsområden.
– Vi har inte ännu gjort några reformer i servicenätet och inte heller förenhetligat servicen överallt i hela välfärdsområdet. Dessutom växer befolkningen i Varha. Det finns potential, men det kräver också mycket arbete och vi har svåra beslut framför oss.
När det gäller stödet inom missbrukarvården eller till exempelvis för barnfamiljer blir öppenvården och förebyggande vård allt viktigare.
– Vi ska betona början av vårdkedjan mer, där institutionsvård är det allra sista alternativet.
Andra välfärdsområden har redan inlett omställningsförhandlingar.
Martikainen säger att inga sådana beslut har fattats inom Varha. Ifall omställningsförhandlingar blir aktuella gäller de inte den personal inom Varha som jobbar med direkt kundarbete.
Områdena kan försvinna
I dag är Varha indelat i områden och till område 4 hör Pargas, Kimitoön och svenska Åbo.
När Varha förnyas kan områdesindelningen försvinna.
– Områdena skapades då Varhas organisation skulle byggas upp av de gamla strukturer som fanns. Frågan nu är om vi behöver så många områden eller om de alls behövs, säger han.
Inom tandvården har områdesindelningen redan slopats.
Hur går det med den svenskspråkiga vården om den inte längre är ett eget område?
– Varha kommer fortsättningsvis att erbjuda service på svenska, förhoppningsvis bättre service på svenska. Ett exempel är den nya tvåspråkiga vårdcentralen på Kaskisbacken i Åbo.
Tarmo Martikainen betonar att områdesindelningen mest är en administrativ struktur, som inte handlar om servicen.
– Vi behövde områdena under en övergångsperiod för att se till att inget föll bort då social- och hälsovården flyttades över till välfärdsområdet. Den riktigt stora utmaningen när det gäller vård på svenska är att hitta svenskspråkig personal.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.