Förflytta dig till innehållet

Var din egen bartender – fem idéer att testa på

Pixabay
Tre olika gin och tonic-drinkar.
Gin och tonic är en bra drink att testa sig fram med, eftersom det finns otaliga olika sorters tonicvatten och ginsorter att testa på, som alla smakar lite olika. Utöver det kan man också testa olika garneringar, som bidrar i smaken på sitt eget sätt.

Oberoende om det är för att du sitter fast på stugan eller fast i hemmet, så innebär coronatider att det är svårare att ta sig ut på bar för att få goda drinkar. Därför kan det löna sig att investera lite pengar i några flaskor sprit, modell bättre, så kan du blanda ihop drinkar när du fryser, när du myser eller när du får besök.

Att göra drinkar eller cocktails kan betyda allt från att hälla lite sprit i ett glas och fylla på med billig apelsinjuice till att stå och mistra med shaker, skedar, sockerlag och en hel hög med specialtekniker.

Om målet är att dricka något gott snarare än att bli full så kan det dock löna sig att åtminstone sätta lite mer energi på innehållet i glaset.

En glad nybörjare kan med relativt enkla medel blanda ihop drinkar som har ett djup i smaken, och som med all mat och dryck handlar det bara om att bygga smaker: lite sött, lite surt, lite örtigt, lite blommigt – vad som än faller dig i smaken.

Det centrala är att hitta ingredienser som du tycker om, och som passar ihop.

Här får du läsa fem tips på drinkar och cocktails som är relativt lättlagade (bara en av dem kräver en shaker, till exempel) – och som dessutom alla kan varieras på olika sätt. Vi börjar från den enkla ändan och går mot de med fler ingredienser.

Tre skumpaglas som fylls.Robin Sjöstrand
Med en sockerbit och en skvätt Angostura bitter förvandlar du lätt skumpaglaset till något lite annorlunda. Foto: Robin Sjöstrand

Skumppacocktail

Ursprungligen användes champagne till den här cocktailen, men det går lika bra med ett medelbra bubbel – men håll dig borta från de billigaste, för de har ofta en lätt otrevlig bismak. Inte heller prosecco är att rekommendera just här.

1 sockerbit
4–5 skvättar av Angostura bitter eller Angostura bitter orange
Mousserande vin

Det här är en cocktail som ger det där lilla extra för fördrinken eller välkomstskumpan. Resultatet av Angosturan och sockret är att cocktailen får en mer rundad och ”vuxen” smak. Den är löjligt lätt att tillaga, men det är viktigt att drinken får stå åtminstone tio minuter innan den serveras för att smakerna ska få blanda sig.

  1. Lägg sockerbiten i botten av en champangeflöjt.
  2. Skvätta i Angosturan i botten av glaset.
  3. Fyll upp med bubbelvin och rör försiktigt om med en sked.
  4. Låt stå 10 minuter innan servering.

Variation: Drinkar med bubbelvin är otroligt lätta att variera. Häll bara två centiliter av valfritt saftkoncentrat eller din favoritlikör (inte gräddlikör) i botten av glaset och fyll upp med bubbel. Min favorit är en drink med hemlagad rabarbersaft.

Gin och tonic

Ju färre ingredienser en drink har, desto viktigare är kvaliteten på råvarorna. Gin och tonic är ett utmärkt exempel på detta.

Ta dig tid att utforska både olika tonicvatten och olika ginsorter. Inte nog med att större affärer i dag bjuder på 4–5 olika märken av tonic som innehåller olika stora mängder av kinin, det finns också olika smaksatta tonicvatten att välja mellan. Gurka, fläder, medelhavets örter är några varianter som finns utöver den klassiska indiska varianten.

Också utbudet på olika ginsorter börjar växa och våga dig gärna på att testa olika sorter.

En klassisk ren brittisk gin skiljer sig rätt mycket från en örtig gin från Schwarzwald i Tyskland, till exempel.
Här är ett av mina favoritrecept för en GT, men testa dig fram för att hitta ditt!

5 cl gin (helst en örtig, skogig variant – testa till exempel Nagu Destillerys dry gin)
12 cl Elderflower Tonic Water, till exempel Fever Tree
1 skiva citron
6 lingon (helst färska, men frysta funkar så länge de inte blöder för mycket)

  1. Blanda ihop ingredienserna, de ska vara väl kylda.
Glas med dryck.Robin Sjöstrand
Ingefärsdryck passar bra i drinkar. Den enklaste formen är att helt enkelt blanda med lite vodka. Foto: Robin Sjöstrand

Moscow mule

Moscow mule är en annan klassiker med i princip bara två ingredienser, vodka och ginger ale (eller ginger beer). Också här handlar det om kvaliteten på ingredienserna.

Den ginger ale som man får på de flesta barer och säljs i en och en halv liters flaskor är helt okej, men den är lite för söt och smakar inte tillräckligt mycket ingefära för min smak, så jag letar hellre fram en version som har lite sting i sig.
Man kan pressa i ett par limeklyftor för lite extra syra om man gillar det – jag gör det definitivt.

5 cl vodka
12 cl ginger ale eller beer
3 klyftor lime
is

Fyll ett drinkglas med is och häll över vodkan och ginger alen, pressa i två klyftor lime och lägg i den tredje som garnering.

Variation: Byt ut vodkan mot bourbon eller irländsk whisky så får du en lite kryddigare version.

Tre vinglas med dryck.Robin Sjöstrand
Kallt te med vin är kanske en udda blandning, men den som vågar testa på det här har en härlig törstsläckare i sommar. Foto: Robin Sjöstrand

Vin-iste

Det här tipset fick jag av en kollega och var tvungen att testa. Receptet är busenkelt: det är bara att blanda te, vitt vin och honung med lime och mint. Sedan har du en drink som fungerar som en superb törstsläckare i sommarvärmen, eller varför inte som bål på sommarfesten.

Du kan i princip använda vilket torrt vitt vin som helst, men tänk på att det måste ha en ganska hög syra. Jag använde mig av Steinschaden Grüner Veltliner Löss & Stein 2019 och det funkade utmärkt.

1 påse Earl Grey-te
5 dl vatten
6 dl torrt vitt vin
4 tsk honung
1 lime
1 handfull myntablad
is

  1. Koka upp vattnet och låt tepåsen ligga i ett par minuter. Blanda i honungen och låt svalna.
  2. Blanda i vinet.
  3. Skiva limen och fördela skivorna och myntabladen i isfyllda glas. Fyll på med vinteet och rör om.

Variation: Det går utmärkt att byta vinet mot alkoholfritt vin (eller varför inte bubbel), så blir bålen alkoholfri. Eftersom alkoholfria viner brukar vara sötare kan det löna sig att dra ner på mängden honung i receptet. Tänk också på att vinet måste ha tillräckligt hög syrlighet.

Två bubbliga cocktails i whiskeyglasRobin Sjöstrand
The Shay är en cocktail som kombinerar smaken från syrlig citrus med kryddigheten från bourbon och en trevlig bubblighet från cavan, Foto: Robin Sjöstrand

The Shay

Det här receptet har jag plockat från en vän i USA. Det är en syrlig, spritig och lite kryddig drink som passar bäst att smutta långsamt en kulen kväll – men sommaren brukar ju ha sådana också.

Här behöver du en shaker, men i värsta fall kan du blanda allt i en skål och röra om ordentligt – effekten blir inte riktigt samma, men på stugan tager man vad man haver.

Receptet är för en cocktail, men det funkar förstås att dubbla.

6 cl bourbon
4 cl apelsinlikör, till exempel Cointreau eller Gran Marnier
2 cl färskpressad citronsaft
3-4 skvättar av Angostura bitter Orange
Cava
1 stjärnanis
is

  1. Fyll shakern med is och häll i alla ingredienser utom cavan och stjärnanisen. Skaka om ordentligt, ungefär en halv minut, så att cocktailen blir väl kyld.
  2. Häll upp den avsilade cocktailen i ett lyxigt drinkglas och toppa upp med cava, ungefär 4-6 cl. Garnera cocktailen med stjärnanisen.

Variation: För en lite kryddigare variant kan den som vill byta ut bourbon mot lagrad rom och tillsätta 2 cl färskpressad apelsinsaft. I det fallet kan man också garnera med lite apelsinzest.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit