Förflytta dig till innehållet

Vår vanligaste fågel och nittionio andra

En kvinna som tittar in i kameran. Bakgrunden är vit.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vet du vilken Finlands vanligaste fågelart är? Det är lövsångaren tätt följd av bofinken. Lövsångaren är lite okänd och vi upplever ofta att den är osynlig fastän den är vanlig. Både lövsångaren och bofinken är flyttfåglar och när våren kommer kan du utmana dig med att lära känna de två arterna. När du en gång har lärt dig får du glädjas över bekanta möten varje vår då flyttfåglarna igen återvänder.

För dig som genast blev ivrig, eller för dig som inte tyckte att det lät utmanande alls, har jag ett tips till: Utmana dig själv med att bonga hundra fågelarter under året. Kampanjen ”Kryssa 100 fågelarter” fick sin start under Finlands 100-årsfirande och blev genast populär.

Hundra fågelarter låter mycket, men det har nu tusentals gånger om bevisats att det är en möjlig mängd även för dig som aldrig har sysslat med fågelskådning förr. Talgoxe, domherre, kråka, skata, koltrast, sångsvan, gräsand, fiskmås, tamduva, större hackspett. Hastigt får du ihop till tio gamla bekanta längs promenadrutten och sedan är du på god väg. En sommar räknade jag trettio fågelarter bara på sommarstugetomten.

Vintern är en bra tid att komma igång. Lägg ut lite fågelmat på din gård eller besök en allmän fågelmatningsplats t.ex. på Runsala. Då kan du behändigt stå på avstånd eller sitta inne bakom fönstret och kryssa av arter på din lista. Olika fåglar äter olika mat så det lönar sig att prova med både talg, solrosfrön och havre.

Fåglarna vistas därtill i olika miljöer och påträffas under olika årstider. Ditt nya fågelintresse är alltså en bra orsak till att besöka nya utflyktsmål under hela året. Parker, vassruggar och kobbar lockar alla till sig olika arter, liksom fågeltorn och holkar.

Du kan också sälla dig till dem som försöker klara utmaningen utan att använda motordrivna fordon. Att tänka på hur vi reser och rör oss känns extra relevant då vi sysslar med en naturhobby. Likaså är det viktigt att inte ta utmaningen på så stort allvar att fåglarna störs av vår närvaro.

När vårsolen värmer blir de två vanligaste arterna aktuella igen. Bofinken hör till dem som är först på plats från sin vintervistelse i västra Europa. Nu gäller det att ha öronen på skaft. Så länge alla flyttfåglar inte ännu har hunnit fram är det enkelt att urskilja dem som redan är här och sjunger. När någon glatt ropar ”se, se, se, se, se så vacker jag är!” vet du att bofinken och våren är här. (Lyssna på bofinkens sång på nätet så förstår du vad jag menar.)

Lite senare under våren anländer lövsångaren från södra delarna av Afrika. Lövsångarens sång råkar påminna om bofinkens, men då du redan galant nynnar i takt till bofinkens käcka stämma särskiljer du genast lövsångarens melodi som låter mera nedstämd. Månne lövsångaren tror att den blir utan boplats och ungar eftersom den kom senare? Det räknas förresten som att du har bongat en art då du har hört sången, så du behöver inte leta rätt på den dolda lövsångaren med ögonen.

Att lära sig några nya fågelarter är givande. Du upplever naturen, och förändringarna i den, på ett annat vis när du namnger det du ser. Dessutom upptäcker du mer än bara fågellivet då du beger dig ut för att betrakta naturen.

Om du vill dela med dig av dina iakttagelser för att ge andra fågelskådare och forskare intressant information finns det många forum även för nybörjare. Prova på att delta i Gårdsplanskrysset under veckoslutet. Att nå målet om hundra arter är inte det viktigaste. Fågelskådning är givande även om det blir några färre.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit