Förflytta dig till innehållet

Vård på svenska även efter välfärdsområdesvalet

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag vill passa på att önska er alla en glad Svenska dagen fylld av intressant och roligt program! Samtidigt är det ett bra tillfälle att synliggöra och påminna om en av de frågor som är avgörande för en levande tvåspråkighet i vårt land.

Välfärdsområdesvalet i januari lägger nämligen grunden för vår framtida social- och hälsovård. Det är därför oerhört viktigt att vi från början synliggör behoven av svenspråkig service och garanterar att det svenska inflytandet blir starkt och slagkraftigt i de fullmäktigen som väljs i januari.

Saker och ting sköter sig nämligen inte av sig självt. Det behövs mänskor i de kommande fullmäktigeförsamlingarna som har ett genuint engagemang för svenskan och det tvåspråkiga Finland. Vi i SFP vill jobba för en bättre vård och omsorg i framtiden, nära dig. (Genom att rösta i valet kan var och en vara med och påverka.)

Svenskspråkig service och svenskspråkiga strukturer som tryggar servicen kräver insikt, förståelse och förmåga att agera för att vården också i praktiken ska fungera på svenska.

För oss i Svenska Folkpartiet är det som sker i praktiken det som räknas. Den verklighet som möter oss i vårdsituationerna är den avgörande. Inte det som i teorin ska fungera.

Trygghet och kvalitet i vården handlar i allra högsta grad om att bli sedd och förstådd på sitt modersmål.

Trygghet skapas dagligen i otaliga vårdsituationer runtom i landet och tryggheten utgår från vissheten om att det går att få service på modersmålet , svenska eller finska.
När du är som svagast ska den språkliga garantin inom vården vara som starkast. Välfärdsområdesvalet i januari handlar bland annat om just detta – en god vård i livets alla skeden också på svenska.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit