Förflytta dig till innehållet

Vården ska vara vänlig och effektiv – välfärdspolitikerna godkände enhälligt riktningen för vårdarbetet i Egentliga Finland

Carina Holm
gul ambulanshelikopter uppe på sjukhustak
Egentliga Finlands vårdfullmäktige godkände enhälligt det nya välfärdsområdets strategi, som drar upp de övergripande riktlinjerna för arbetet. Ambulanshelikoptern från Åland har kommit med en patient till T-sjukhuset i Åbo.

Det är sällan man hör så många uppskattande ord i en fullmäktigesal, som i onsdagskväll när välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finland behandlade sin nya strategi.

stort auditorium fullt av människorCarina Holm
Välfärdsområdesfullmäktige består av 73 politiker från 23 kommuner.

Det var många tack och många ryggdunkar till alla inblandade och alla verkade nöjda. Flera av gruppanförandena betonade att det egna partiet ställer sig bakom strategin.

Att bakgrundsarbetet var väl gjort märktes, då ingen av dem som talade kom med några större invändningar. Däremot betonades personalens roll i flera inlägg, och vikten av att personalen får uppskattning för sitt arbete också i vardagen.

Otaliga workshoppar ligger bakom det dokument som de 73 ledamöterna nu enhälligt kunde godkänna, då välfärdsområdesfullmäktige möttes i Turun Kristillinen Opisto i Kärsämäki i Åbo.

Vänligt, jämlikt och effektivt

Strategin med sina värderingar ska visa riktningen för hela välfärdsområdet och dess arbete, både för personal och beslutsfattande politiker.

Nyckelord i strategin är vänlighet, jämlikhet och effektivitet. Egentliga Finlands välfärdsområde ska vara det vänligaste och effektivaste akademiska välfärdsområdet, uppskattat av de professionella.

Också tvåspråkigheten betonas i strategin.

man till vänster i bild i talarstol, auditoriumCarina Holm
Välfärdsområdesdirektören Tarmo Martikainen presenterar strategin för välfärdsområdesfullmäktige, som godkände den enhälligt.

Budgetarbetet blir något helt annat än i kommunerna

Styrelseordföranden Sanna Vauranoja, Samlingspartiet, påminde samtidigt om att budgetarbetet i välfärdsområdet kommer att vara något helt annat än i kommunerna.

— Välfärdsområdet har ingen beskattningsrätt och behöver vi låna pengar är det staten som gör det. Om vi gör ett budgetunderskott tar staten över tyglarna.

Piia Elo, SDP, betonade jämlikheten:

— Också de svagaste ska få service. Vi har inte råd att inte främja och förebygga välmående. Alla ska få jämlik vård.

Från krävande specialsjukvård till preventiva åtgärder

Centerns Jani Kurvinen betonade det lokala.

— Många äldre och långtidssjuka, till exempel, behöver få vård nära, utan att behöva flyttas långa sträckor.

Han slog också ett slag för att välfärdsområdet i Egentliga Finland ska betona förebyggande vård för att försöka flytta tyngdpunkten från tyngre och mer krävande åtgärder till tidigare ingripanden.

an i talarstol i auditorium, många människor i auditorietCarina Holm
Välfärdsområdesdirektören Tarmo Martikainen presenterar strategin för välfärdsområdesfullmäktige. I profil närmast kameran VF:s Jaakko Lindfors.

Personalens välbefinnande

VF:s Nina Söderlund konstaterade att den elfte versionen av strategin, som fullmäktige nu godkände är så bra som en strategi kan vara.

— Vi säger att vi ska jobba för välfärd varje dag, men jag vill betona att många av i vård- och räddningspersonalen också jobbar natt.

Hon betonade personalens välbefinnande och arbetshälsa, delaktighet och vikten av att dess professionalitet och yrkeskunskap uppskattas.

— Utan personal får vi vare sig service eller vård på finska eller svenska.

Hon hoppades också att det goda arbetet som sjukvårdsdistriktet i Egentliga Finland har börjat med för att stärka svenskan i vården ska fortsätta i välfärdsområdet.

Hoppfullt för svenskan

SFP:s Regina Koskinen gläds över att tvåspråkigheten betonas så starkt i strategin.

— Det här är en strategi som SFP:s fullmäktigegrupp rakryggad kan stå bakom. Det är fint att tvåspråkigheten ses ur en så här positiv synvinkel. Att beslutsfattarna och ledningen är såhär positivt inställda reflekteras också till fältet. När kommunikationen fungerar tvåspråkigt blir det en del av vardagen, och inget problem.

Nästa år ska den här övergripande strategin för välfärdsområdet utmynna i en så kallad servicestrategi. I den dras sedan de närmare riktlinjerna upp för var service ska ordnas i vilken form och hur.

Välfärdsområdets strategi i korthet

Missionen: ”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag”
Välfärdsområdet vill erbjuda service i rätt tid, på rätt plats och genom att göra rätta saker.
Nyckelord: Uppskattande och jämlikt, ansvarsfullt och effektivt, vänligt med yrkeskunnighet.
Vision på lång sikt: Egentliga Finlands välfärdsområde är det vänligaste och effektivaste akademiska välfärdsområdet, uppskattat av de professionella.
Välfärdsområdet vill tillsammans med sina samarbetsparter trygga hälsa och välfärd för alla som bor i
Egentliga Finland, tvåspråkigt.
Mål med tvåspråkigheten: jämlik service på finska och svenska, ledningen kommunicerar med personalen på båda språken, samarbete med nordiska parter, ”vi tar tvåspråkigheten i beaktande i allt beslutsfattande”.

Sanna Vauranojas citat rättat 23.9.2022 kl. 9.26. Ett ord var fel i föregående version.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit