Förflytta dig till innehållet

”Varför gör folk så här?” – Vandaler slängde dyrbar kruka i kras i Åbo

Meeri Urpo
Kruka
Den förstörda krukan var tejpad efter liknande ofog i fjol.

– Det är så oerhört trist. Jag blir nästan mållös.

Det säger Janette Saikkonen vid blomsterhandeln Pasadena på Slottsgatan 21 i Åbo centrum.

På måndagsmorgonen fick hon en bild skickad till sig av väninnan Sabrina Casagrande. Den visade hur ett olivträd, som stått på en trall utanför blombutiken, hade slängts ner på trottoaren.

Krukan, värd 250 euro, var i kras. Trädet, värt 1 000 euro, hoppas Saikkonen att man lyckats rädda och att trädets rötter inte tagit skada.

Krukan var visserligen inte i nyskick. Den blev nämligen utsatt för liknande ofog i fjol, men i mildare form. Efter den händelsen var några sprickor tejpade, och ett rep var surrat runt toppen av krukan för att dölja tejpningen.

Kvinna och blommorJean Lindén
Blomsterhandlaren Janette Saikkonen hoppas att det omplanterade olivträdet klarar sig.

Vill skapa europeisk stämning

På måndagsförmiddagen planterades olivträdet om i en billigare kruka.

– Att städa upp går rätt snabbt, och det är inte det stora problemet. Det värsta är att någon gör så här då vi vill göra staden mer trivsam. Åbo är ju en turiststad. Vi vill bidra till att skapa en mysig, europeisk stämning, säger Saikkonen om trädet som står utanför affären.

Dessutom är trädet och krukan – i synnerhet den kruka som nu förstörts – så väldigt tunga att de är knepiga att lyfta in i butiken inför varje natt, konstaterar Saikkonen.

Att kedja fast trädet så att det inte går att rubba funkar inte riktigt heller, speciellt inte om man vill skapa ett fint och vackert inslag i gatubilden.

Inte första gången

Det här är inte första gången Pasadena upplever ofog. Tidigare hade man en lång blombänk utanför fönstret, berättar Saikkonen.

– Då revs blommor ofta upp på nätterna, kanske av typer som tänkte att de tar med sig en bukett hem till damen. Så vi övergick till att ha gräsväxter där. Det funkade bättre. De var väl inte lika provocerande.

Nu är det kanske någon som rumlat förbi på sniskan under förstamajfirandet som attackerat olivträdet.

Har du någon hälsning till den eller de som gjort det här?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är så svårt att förstå att folk gör sådant här då vi vill bjuda på något vackert. Jag hoppas att alla Åbobor skulle vara förståndiga nog att uppskatta det.

– Men om den skyldiga läser det här så hoppas jag att hen åtminstone känner ett litet styng i hjärtat, säger Saikkonen.

Förstörda blommorSabrina Casagrande
Resultatet av blött valborgsfirande?

Ofog även på Teaterbron

Även Åbo stads narcisser på Teaterbron verkar ha fått smaka på förbipasserandes illvilja under helgen. På måndagsmorgonen låg mylla på flera ställen på bron. Flera blomlådor saknades och en kvalificerad gissning är att de har slängts i ån, men exakt när det skett är oklart.

När ÅU besöker bron ligger inga upprivna blommor längre på brolocket, men en bild som Sabrina Casagrande tagit visar att blommarodörer även sysslat med det.

Anu Nuora vid stadsmiljösektorn kan inte bedöma om narcisserna överlag varit mer utsatta för ofog denna vår än tidigare år. De har alltid varit föremål för visst ofog, säger hon.

– Det speciella i år är att vi lät dem vara kvar på bron under valborgshelgen. Den kyliga våren gjorde att de var i full blom nu, och vi ville bjuda på det. Tidigare år har vi plockat bort dem inför helgen.

Nuora säger att man i början av narcissäsongen ersätter blommor som försvunnit.

Men nu, när de småningom kommer att vara utblommade, tar man i stället och tätar till lådorna för att täcka upp för försvunna blommor.

BlommorJean Lindén
På flera ställen på Teaterbron saknas blomlådor. På många ställen låg dessutom mylla under lådorna på måndagsförmiddagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit