Förflytta dig till innehållet

Varför ska vi i Åbo alltid vara sämst i klassen?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svenska seniorer i Åboland konstaterar att det hör till de språkliga rättigheterna att svenskspråkiga ska kunna kommunicera med ledningen och förvaltningen för välfärdsområdet på sitt eget språk.

Välfärdsområdets nyvalda fullmäktige ska på sitt första möte besluta om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Krav på språkkunskaper ska innefattas i behörighetsvillkoren.

Egentliga Finlands välfärdsområde är ett tvåspråkigt välfärdsområde som ska betjäna allmänheten på finska och på svenska och visa att det använder båda språken i sina tjänster och övriga verksamhet. Därför är kunskaper i finska och svenska viktiga för en framgångsrik skötsel av tjänsten som direktör.

Vi seniorer anser att direktören bör ha minst goda kunskaper i svenska.

Enligt lagen om välfärdsområden ska förvaltningsstadgan innehålla bestämmelser som behövs för att trygga tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna i välfärdsområdets förvaltning på det sätt som anges i språklagstiftningen.

Kommunförbundet och Folktinget föreslår att förvaltningsstadgans behörighetsvillkor för välfärdsområdesdirektören bör vara utmärkta kunskaper i majoritetens språk och goda kunskaper i det andra.

Fullmäktige föreslås fastställa behörighetskraven enligt följande: ”högre högskoleexamen, omfattande erfarenhet av ledarskap, förtrogenhet med social- och hälsovårdssektorn samt minst nöjaktiga skriftliga och muntliga kunskaper i finska och svenska”.

Men vi seniorer anser att det tvåspråkiga välfärdsområdet i Egentliga Finland absolut bör följa Kommunförbundets och Folktingets rekommendationer om minst goda kunskaper i svenska.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Varför ska vi i Åbo alltid vara sämst i klassen?

  1. Sebastian Isosalo skrev

    Utomordentliga kunskaper, med smalltalkförmåga, vore ännu bättre. Men, ack, det kommer att vara någon vem som talar rallysvenska. Allmänbildning, ambition och kunskaper i det andra inhemska lever inte i samma huvud.

  2. Pehr-Olof Rönnholm skrev

    Utan tillräckliga språkkunskaper saknar direktören nödvändig legitimitet.

  3. Nina Söderlund skrev

    Borde vara självklart! Pinsamt att ett sådant förslag ens framläggs för oss nya fullmäktigeledamöter i morgon. Vi försöker få en ändring förstås. Goda kunskaper bör det vara.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit