Förflytta dig till innehållet

Vargen är ett rovdjur

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Hur länge skall hederliga medborgare tolerera att man offrar pengar och vår miljö för att ett rovdjur som vargen skall få husera i landet?
Nu efterlyser Jord- och skogsbruksministeriet en djupare dialog mellan administrationen, forskningen och intressegrupperna. Vilka är de intressegrupper som vill ha varg? Jo tjänstemännen, som lockats av annonsen ”Påverka – sök tjänsten hos staten”, forskarna, som åtnjuter samhälleliga bidrag för att – ja, vad är de ute efter, som man inte redan vet? – och sedan en grupp vildmarksromantiker, som inte förstår skillnaden mellan kulturlandskap, alltså våra odlade trakter, och ödemarkerna. Vi har faktiskt fått bockar till trädgårdsmästare inom det ministeriet! En ärlig dialog borde föras – inte en monolog där vargförespråkarna sitter med ordförandeklubban. Kommer det motargument kryper de som sköldpaddor in i sina skal eller hänvisar till obskyra EU-direktiv.
Om man skall hålla sig tills sanningen, som enligt Vilhelm Moberg borde var det centrala både i politiken och journalistiken, så är vargens förekomst i Finlands bebyggda trakter av marginell betydelse för mångfalden i naturen. Tvärtom försvårar den en ekologisk husdjurshållning, som nyligen av EU ansågs vara viktig med tanke på insekt-, växt- och fågelarternas fortbestånd. Och den motarbetar vårt klimatmål, då skolbarn skjutsas till skolan och hobbyer på grund av vargfaran, vargen övervakas med helikopter och boskapen måste skyddas med dyra vargstängsel osv.
Det kommer troligen med tiden att gå här som på Åland, där man ännu har förnuftet i behåll och tar bort vargar och skarvar ”efter hand”. Polisen har sannerligen annat att göra än övervaka att det inte förekommer tjuvjakt på ett erkänt skadedjur. Vargen borde åter förjagas från landet. Så skulle det inte mera finnas vargrelaterade konflikter att älta.
Jan-Erik Ingvall
Helsingfors

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit