Varhapolitiker: ”Vi håller på att fatta ett beslut som ingen här gillar”
Att spara 42 miljoner mer eller mindre var den stora frågan i välfärdsfullmäktige i onsdags. Sammanlagt överskrider sparkraven ändå 200 miljoner euro de närmaste åren.
Efter en debatt som stundvis hettade till försökte ordföranden Aki Lindén , SDP, gjuta olja på vågorna som avslutning på mötet.
– Vi är oeniga om en liten del av den jättestora helhetsbudgeten. Det betyder att vi är överens om den allra största delen. Därför ska vi tillsammans försöka komma vidare.
Snabbare beslut
I början av debatten sade SDP:s gruppordförande Ari Korhonen att fullmäktige höll på att fatta ett beslut som ingen i salen gillar.
Styrelsens ordförande Sanna Vauranoja påpekade att Varhas beslutsfattandesystem med alla sektioner och nämnder på olika nivåer är det tyngsta av alla välfärdsområden.
– Ministeriets hälsning i början av november är att Varha måste försnabba sitt beslutsfattande. Ju mer enhälligt vi kan besluta om saker, desto bättre, sade hon som hörde till dem som förlorade i styrelsen.
Tidigare finansminister Annika Saarikko , Centern, undrade varför regeringspartierna, som sedan förlorade i omröstningen, använder Finansministeriet för att skrämmas.
– Om ni vill ha enhällighet är ni välkomna till vår linje, sade hon, som hörde till dem som sedan vann omröstningen.
Ifrågasätter inte tjänstemännen
Saarikko sade också med hälsning till Samlingspartiet att det inte är att ifrågasätta tjänstemännens kompetens att som politiker fatta beslut enligt egna värderingar, utgående från den information som finns.
Många av politikerna uttryckte stor frustration över att välfärdsområdena inte har fått klara besked av Finansministeriet om vad som gäller.
SFP:s Niklas Guseff undrade varför motståndarna ville ifrågasätta de investeringsbeslut som redan har fattas, till exempel om Kaskisbackens vårdcentral, genom att lämna in en bristfällig plan till ministeriet.
– Varför är ni beredda att riskera våra investeringar om Finansministeriet inte beviljar låneupptagningsrätt till Varha? Jag är besviken över att oppositionspolitik verkar vara viktigare än invånarnas bästa.
Helt nationellt styrt
VF:s Li Andersson påpekade att flera andra välfärdsområden har gjort motsvarande med sina planer som de skickar till ministeriet.
– Det är statens skyldighet att se till att välfärdsområdena kan göra nödvändiga investeringar.
Hon ansåg också att det är helt galet att välfärdsområdena inte kan bestämma om sina egna lån, utan är helt och hållet styrda av staten.
– Vi är helt beroende av nationella beslut. Det är i högsta grad i Varhas intresse att vi utövar intressebevakning i förhållande till ministeriet, eftersom regeringens beslut påverkar vad vi i välfärdsområdena alls kan göra.
Som extra krydda var det ännu vid klockan 21 i onsdags då fullmäktige avslutade sitt möte oklart om Finansministeriet hade beviljat Varha en vecka tilläggstid eller om det resultat som vann omröstningarna skulle skickas i väg ännu före midnatt enligt den ursprungliga tidtabellen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.