Varhas chefer ska bli bättre på tvåspråkig vård – Eschnerska stiftelsen ger pengar för ett särskilt projekt
Institutionen för vårdvetenskap vid Åbo universitet får pengar av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet för ett särskilt projekt med målet att utveckla det tvåspråkiga vårdarbetet.
Projektet inleds nästa år och meningen är att kompetensen och praxis för vårdarbete stärks genom forskning och utbildning inom Varhas ledning.
Det femåriga projektet kommer att genomföras inom universitetet och välfärdsområdet med hjälp av två forskardoktorer som finansieras av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet.
Forskarnas uppgift är att tillsammans med andra aktörer utveckla strukturer och inleda en mer systematisk forskning kring ledningen av vårdarbetet på Varha.
Förutom forskningsinfrastrukturen fokuserar forskarna på utveckling av hälsovårdsadministration och ledarskapsutbildning som tillhandahålls av institutionen för vårdvetenskap och för skapandet av ledningsstrukturer som stöder utbildning som är relevant för arbetslivet.
– Vårt mål är att vi i samarbete etablerar en verksamhetsmodell inom Varhas område där forskning, utbildning och praktiskt ledningsarbete integreras i en levande helhet för att stödja effektiva kund- och patientcentrerade tjänster, säger biträdande professor Anna Axelin, ansvarig ledare för projektet och chef för institutionen för vårdvetenskap.
– Detta nya projekt, tillsammans med den tvåspråkiga läkarutbildningen som inletts vid Åbo universitet, kommer att ytterligare stärka kompetensen hos regionens hälso- och sjukvårdspersonal och, i enlighet med stiftelsens uppdrag, effektiviteten i den förebyggande hälsovården, säger Henrik Karlsson, verkställande direktör för Eschnerska Stiftelsen.
Det finns mer än 500 personer inom Varha som arbetar med olika slag av ledarskapsuppgifter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.