Vatten från byggen kan orsaka stor skada på miljön – Raseborg vill ha bättre koll på avrinning från byggplatser
I Raseborg godkändes i november en bilaga till stadens miljöskyddsföreskrifter, med regler och anvisningar om vatten från byggarbetsplatser.
– De senaste åren har medvetenheten ökat om den negativa inverkan på miljön från skräp, partiklar och skadliga ämnen som spolas ut i vattendrag med dagvatten. Allt fler våtmarker byggs för att bromsa läckaget av näring från land. Också vatten från olika byggarbetsplatser kan förorsaka stor skada, även om vattenflödet är tillfälligt, säger miljöinspektör Monica Österblad.
Gäller nästan alla projekt
De nya reglerna som miljö- och byggnadsnämnden fastställt ska nu följas vid så gott som alla byggprojekt i Raseborg.
– Det här betyder i praktiken att alla byggprojekt som påverkar ytvatten ska beakta de nya reglerna. De gäller hus- och markbyggen, rivningar och saneringar, sprängning, bergsborrning med mera, förklarar miljöchef Maria M Eriksson.
I korthet handlar de nya reglerna om att tänka efter innan man påbörjar ett projekt samt att göra upp en plan om projektet inverkar på ytvattnet.
Anvisningen gällande dagvatten för byggarbetsplatser finns på stadens webbplats. Längst ner på sidan finns också en länk till en finskspråkig guide med mera praktisk information.
– Det kan också vara värt att ta en titt på miljöskyddsföreskrifterna som trädde i kraft i mars 2021 och gäller alla som bor och verkar i Raseborg med undantag för verksamhet som regleras av miljötillstånd. Där finns regler om bland annat oljecisterner, avlopp på glesbygden, småskalig återvinning av betongkross i markbyggnad, tvätt av fordon och båtar med mera.
– Dessutom finns där regler om buller, något som tidigare fanns i städernas ordningsstadgor. De avskaffades för 20 år sedan och ersattes med ordningslagen men de frågas fortfarande flitigt efter, tipsar Monica Österblad.
Övervakas av byggnastillsynen eller miljöenheten
Att de nya reglerna och anvisningarna tas i beaktande i byggprojekt är ett samarbete mellan stadens olika enheter inom den tekniska sektorn. I praktiken kan byggnadstillsynen vid behov förse bygglov med villkor. Detsamma gäller samhällstekniska enheten vid offertförfrågningar för markbyggnadsprojekt.
– Både våra kollegor och projektansvariga som har funderingar kan vända sig till miljöenheten för att få råd och tips om hur man tar de nya reglerna i beaktande i sina byggprojekt. Övervakningen sköts sedan av byggnadstillsynen om vattenskyddsåtgärderna finns som villkor i ett bygglov. I andra fall är det vi på miljöenheten som har myndighetsbefogenheter att övervaka att reglerna följs, tillägger Österblad.
Att tänka på innan projektet påbörjas
Kan projektet förorsaka att partiklar (slam) eller andra skadliga ämnen (gifter, olja, skräp) spolas ut från området?
Vart, hur mycket?
Finns här känsliga vattendrag eller annan känslig natur som kan ta skada?
Finns det dagvattensystem eller diken som kan stockas?
Om projektet kan inverka på ytvattnet, gör upp en plan!
Gör anvisningar/planera för placering jordmassor (inte i närheten av vattendrag/diken)!
Planera körrutter som undviker diken (eller bygg en torr överfart)!
Undvik att beträda hela området med tunga maskiner – marken absorberar då vatten sämre. Spara skyddszoner i närheten av vattendrag!
Bygg sedimenteringsbassänger, dammar och erosionsskydd i god tid!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.