Förflytta dig till innehållet

Vetenskapligt men konkret – de studerar ett av ÅA:s populäraste ämnen

Annina Suominen
två flickor
Marie Långstedt och Lotta Johansson studerar ett av de populäraste ämnena i Svenskfinland: psykologi vid Åbo Akademi.

– Psykologi var nummer ett, nummer två och nummer tre för mig. Det fanns inget annat som intresserade mig lika mycket.

Det säger Marie Långstedt från Sjundeå, andra årets psykologistuderande vid ÅA, om varför hon valde att söka in till utbildningen som har ett högt söktryck sett till svenskspråkiga universitetsutbildningar i Finland.

Långstedt har alltid velat ha ett socialt jobb där hon kan hjälpa andra människor.

– Psykologin var det bästa jag kunde tänka mig. Det är intressant att lära sig om hjärnan och människans beteende. Det finns otroligt mycket att lära sig.

Lotta Johansson, första årets studerande och från Helsingfors, konstaterar att ämnet är tilltalande eftersom det är vetenskapligt och teoretiskt men även socialt.

– Det är ett mångsidigt ämne. Man lär sig mycket om sig själv men också mycket om andra människor.

Johansson läste själv inga psykologikurser på gymnasiet och först då hon skulle börja söka utbildningar började hon läsa om ämnet. Hon kom fram till att psykologi lät som en grej för henne.

ett stort rum med stolarAnnina Suominen
Psykologin har sitt säte i Arken.

Att psykisk hälsa lyfts fram som en viktig faktor i samhället hänger också ihop med deras beslut att studera psykologi.

– Jag tycker det är ännu viktigare att hjälpa människor nu, att det finns möjligheter att söka hjälp. Kanske fler har förstått att ens psykiska mående är lika viktigt som ens fysiska mående. Det är bättre för både individen och samhället om människor mår bra psykiskt. Hela samhället förlorar om människorna mår dåligt, säger Långstedt.

– Jag håller med Marie om psykisk ohälsa, det har blivit vanligare och det har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Psykologi känns som ett centralt ämne att studera och det kommer att finnas jobb i framtiden, säger Johansson.

Att ämnet ger ett konkret jobb efter studierna är också en av orsakerna till att det är så populärt.
– En annan orsak till att det är så högt söktryck kan ju vara att det ofta skrivs om det, då tror folk att det måste vara en bra utbildning då så många söker in, säger Johansson.

De ser också en starkare gemenskap på ett litet universitet som en fördel.
– Det är låg tröskel att delta i olika studentföreningars evenemang. Alla är välkomnande.

”Om man arbetar är studierna inte så svåra”

Både Långstedt och Johansson kom vidare till lämplighetsbedömningen via sina studentbetyg. Långstedt sökte också in ett år tidigare.

– Jag gjorde det gamla inträdesprovet, då man skulle läsa en bok och göra flera logiska tester. Det var lite svårt. Den andra gången var det mest intervjun jag stressade över och försökte förbereda mig inför. Men man kunde inte riktigt förbereda sig för den, säger hon.

Hurudant tempo har studierna, motsvarar de vad ni trodde att de skulle vara?

– Jag hade kanske förväntat mig att psykologstuderande skulle vara mera vitsordfokuserade. Jag tycker att alla tar studierna i egen takt, alla vill satsa men alla inser också att betyget inte gör så stor skillnad. Det viktigaste är att satsa så att man lär sig och får ut så mycket som möjligt av kurserna, som är väldigt givande. Om man arbetar så är studierna inte så svåra, man får mycket stöd av personal och andra studerande, säger Långstedt.

Johansson hade i sin tur inte så många förhandstankar om hur studierna skulle vara.

– Jag tycker att det är väldigt mångsidigt. En del kurser kräver mer tid, andra mindre. Det jämnar ut sig.

Snart återgår ÅA till närundervisning igen. Det är något som de båda föredrar.

– Jag var coronagulis. I början var vi på plats i skolan men sedan blev det värre. Det är svårare att följa med på distans, man får inte samma kontakt med lärarna och studerandena. Det sociala är viktigt, som att gå på lunch med andra till exempel, säger Långstedt.

– Då jag inledde mina studier ordnades allt på plats. Den senaste perioden har vi haft distansundervisning, förutom en kurs som delvis hölls på distans, säger Johansson.

Att hålla kontakt med andra studerande är lättare på plats på campus, men Johansson konstaterar att det också handlar om ens egen inställning då det gäller framgång i studierna.

– Om man bestämmer sig för att följa med en lektion så nog går det nog. Men det är ganska lätt att bli distraherad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit