Veteranföreningarna snart utan veteraner – än finns hjälp att ge innan man flyttar fokus till traditioner

I Finland finns i dag ungefär 3 300 krigsveteraner vid liv med en medelåder på över 97 år. I Egentliga Finland har bortfallet varit mellan 23 och 25 procent per år på sistone.
– Men skillnaderna kan variera stort regionalt. Fast Egentliga Finland är ungefär lika stort som Norra Karelen hade vi 97 dödsfall 2021 medan den motsvarande siffran i Norra Karelen var 47. Jag vet inte vad det beror på, säger Osmo Suominen som är verksamhetsledare för Åbo Krigsveteraner.
I Åbo finns i dag 76 veteraner vid liv.
På de mindre orterna i Åboland och Västnyland är siffrorna följaktligen mindre.
I Kimitoöns Krigsveteraner finns inte längre någon veteran vid liv. År 2019 hade föreningen 104 understödande medlemmar. Nu har man 75 medlemmar.
– Antalet minskar med i medeltal sju per år då medlemmarna avlider, säger föreningens sekreterare Kerstin Drugge.
Tre kvar i Pargas
Pargas Krigsveteraner har i dag 78 medlemmar, antalet inkluderar veteraner, så kallade soldatgossar, lottor, veteranänkor och understödande medlemmar.
Av medlemmarna är endast tre veteraner, så kallade ”eklövsveteraner” som gjort fronttjänst och fortfarande lever.
– Två av dessa veteraner finns i Pargas och en i Åbo. De sista kullarna som togs ut till fronttjänst var födda 1926. De svenskspråkiga veteranerna i Åbo anslöt sig i tiderna till Pargasföreningen, säger Stig-Göran Byskata, ordförande i Pargas krigsveteraner.
– Under perioden 2009–2021 har över 70 veteraner gått bort, i medeltal sex per år med en topp 2019, då 12 veteraner lämnade oss, säger Byskata.

I Hangö Krigsveteraner finns i dagens läge 17 medlemmar varav fyra har veteranstatus. Av dem är två krigsänkor.
På sistone har man bara hållit de obligatoriska mötena. Den 13 december blir det dock julfest.
– Vi var tidigare nio personer som deltog. Nu är vi bara åtta på väg då en meddelade att han är i för dåligt skick att delta, säger föreningens sekreterare Hilding Vikström.
På festen kommer man att ordna lotteri och äta en god middag.
I Karis Krigsveteraner finns endast en veteran vid liv och även antalet änkor är under tio.
– Antalet har rasat under de senaste åren, meddelar ordförande Björn Lindroos.
Den utvidgade brödrahjälpen fortsätter så länge den behövs
I Snappertuna Krigsveteraner finns endast Olof Grönqvist som under krigsåren bland annat släckte bränder på Hangö udd och röjde minor i Finska viken kvar som egentlig veteranmedlem. Men föreningens verksamhet fortsätter tillsvidare.
– Tack vare den utvidgade brödrahjälpen har vi fortfarande ett tiotal veteranänkor och -sambor som vi hjälper. Men när det inte finns behov för brödrahjälpen längre avslutas föreningen. Då har den gjort sitt, säger ordförande Rabbe Kajander.
Då det handgripliga hjälparbetet inte längre är nödvändigt sätter man i veteransammanhang fokus på att värna om traditioner.
I våras grundades en ny traditionsförening lokalt då Ekenäsnejdens, Karis, Snappertuna och Hangöudds krigsveteraner bildade Traditionsföreningen för Krigsveteranerna i Västnyland. Föreningen bygger för tillfället ett traditionscenter i anslutning till Frontmuseet i Lappvik.
– Krigshistorien har traditionellt varit väldigt krigisk. Vi vill visa det viktiga arbetet som gjorde på hemmafronten, säger Kaj Bergman, sekreterare i Ekenänsnejdens krigsveteraner.
Eklövet tar över
Den 30 juni 2024 går Finlands Krigsveteranförbund som grundades år 1957 i graven och ersätts av Traditionsförbundet Eklövet.
Men trots att Eklövet tar hand om veterantraditionerna nationellt om 1,5 år fortsätter verksamheten lokalt.
– Vi ska sköta om veteranerna så länge de finns och så länge de behöver stöd, säger Bergman.
I Ekenäsnejdens krigsveteraner, som nyligen firade ett två år försenat 50-årsjubileum, finns ett halvdussin krigsveteraner kvar. Totalt är man cirka 200 medlemmar i föreningen.
– Under mina 11 år i föreningen har 205 medlemmar avlidit varav 128 krigsveteraner. Bortfallet har varit mellan 10 och 20 personer per år, säger Bergman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.